ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА ПРАЦІВНИКАМ ЗА РОБОТУ НА ПЕРСОНАЛЬНИХ КОМП’ЮТЕРАХ

Згідно з пунктом 1 статті 8 Закону України «Про відпустки» окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, надаються щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 № 1290 (із змінами).

Міністерство соціальної політики України в листі від 21.09.2016 р. № 1344/13/84-16 зазначає, що розділом XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» вищевказаного Списку для працівників, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (у тому числі персональних комп’ютерах), передбачено надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів. Ця позиція Списку поширюється на всіх працівників, на яких розповсюджується дія Закону України «Про відпустки», незалежно від обійманої посади (професії), які у своїй роботі застосовують персональний комп’ютер.

Згідно з Порядком застосування зазначеного вище Списку, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 № 16 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.01.98 за № 58/2498 (із змінами), додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу.

У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Читать ещё:  ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА УЧАСНИКАМ БОЙОВИХ ДІЙ

Облік часу, відпрацьованого в зазначених умовах, здійснюється власником або уповноваженим ним органом.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *