Українські прикордонники не випускають студентів іноземних вишів на навчання: що відбувається

8 серпня десятки користувачів соцмереж залишили обурені коментарі під  однією  з публікацій на сторінці Державної прикордонної служби України у Facebook. Українці скаржаться на те, що прикордонники перестали випускати студентів на навчання до іноземних вишів, пише Фокус .

Зокрема, люди вважали, що в країні існує якась негласна заборона на виїзд студентів, через що учні-громадяни України не можуть потрапити на навчання.

«Шановна ДПСУ, не смійте своїми внутрішніми указами обмежувати виїзд студентів для продовження навчання за кордоном, які надійшли вже на сьогоднішній день до іноземних ВНЗ. Досить знущань з наших дітей на кордонах і загроз поліцією!» — Зокрема, написала користувач під ніком Lily.

Ірина Катанова також цікавиться, чому обмежили виїзд студентів та просить назвати аргументовану причину.

«Цікаво. Студентам вступати та навчатися за кордоном не можна, заводчанам у відпустку за кордон не можна, а держслужбовцям у відпустку можна. А у нас точно всі перед законом рівні? А Конституцію ще не скасували?» – обурюється Ксенія Московченко.

Коментарі користувачів під публікацією Держприкордонслужби України.

Які студенти мають на виїзд за кордон до іноземних вузів?

Сьогодні, 9 серпня, про ситуацію на українських прикордонних пропускних пунктах  написала  у Facebook народний депутат Юлія Гришина. Вона підтвердила, що від розгніваних батьків та студентів надходять численні скарги у зв’язку з неможливістю виїхати на навчання.

Як пояснила нардеп, насправді за українським законодавством наразі нікому зі студентів не дозволено виїзду за кордон. За законом про мобілізацію, вони можуть лише отримати звільнення від призову, але не більше.

Проте ще в березні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відправив листа до Держприкордонслужби з проханням зробити виняток для тих студентів, хто вже навчався в іноземних вишах на момент початку мобілізації, тобто до повномасштабної війни в Україні. Після цього центри комплектування почали надавати довідки студентам для виїзду за кордон на навчання.

Читать ещё:  Представлен новый начальник управления культуры Николаевской ОГА

Як уточнює Гришина, спершу прикордонники випускали всіх студентів. Однак пізніше з’ясувалося, що такий папір у військкоматах могли отримати й ті, хто вступив до закордонних вищих навчальних закладів після 24 лютого, хоча у листі Залужного про них не було.

Таким чином, пояснює нардеп, жодних змін у правилах перетину кордону прийнято не було, Держприкордонслужба лише ретельніше перевіряла документи в прикордонних пунктах пропуску.

Що зміниться у правилах у зв’язку з ситуацією, що склалася?

Юлія Гришина у своїй публікації наголошує, що виступає за те, щоб дозволити виїзд усім студентам іноземних вишів на навчання незалежно від часу їхнього вступу туди.

Щоб змінити існуючі правила, нардеп направила офіційне звернення до Валерія Залужного з проханням дозволити перетин державного кордону всім студентам. Також Гришина просить комітет ВР України з питань нацбезпеки, оборони та розвідки розглянути відповідні законопроекти №7484, №7484-1 та №7484-2 та прийняти за основу один із них.

Пізніше народний депутат уточнила, що підготувала звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо надання студентам дозволу на виїзд.

«Це найшвидший варіант вирішення питання», — додала вона.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *