ХОЛЕРА ТА ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД НЕЇ

Під час воєнних дій через низку причин, як-от підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій можуть виникати спалахи або епідемії інфекційних хвороб, зокрема – холери.

Як вберегтися від холери під час війни

Нагадаємо, що холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування холера може призвести до смерті. Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.

«Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді – 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин – декількох місяців».

Симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос, через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок – згущення крові та зневоднення;
  • м’язові судоми, що з’являються через втрату з рідиною мікроелементів;
  • загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
  • наявність холодної шкіри (холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
  • втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;
  • задишка, різка слабкість.

Під час появи навіть одного з цих симптомів, радимо негайно звернутися до лікаря. Вчасне лікування допоможе одужати, тоді як відсутність лікування може призвести до смерті.

Читать ещё:  Южноукраїнськ - ПАРАД КАЗКОВИХ ГЕРОЇВ - АФІША

Як уникнути захворювання на холеру

Щоб уникнути захворювання на холеру, необхідно дотримуватись таких правил:

  • кип’ятити воду. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
  • дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
  • за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;
  • мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
  • ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням. Ї

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.