Южноукраїнськ. МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНА СІМ’Я

Останнім  часом чую від наших громадян, а також від підприємств, організацій та установи про те, що той чи інший громадянин нашого міста є малозабезпечений, а інші ледве не встановлюють статус малозабезпечена особа чи сім’я. Тому хочу надати роз’яснення на підставі законодавства України, що таке малазабезпечена сім’я, і як оформити допомогу.

Малозабезпечена сім’я це сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім’ї.

Статус малозабезпеченої набуває лише та сім’я, якій призначено відповідну державну допомогу. Механізм надання такої допомоги визначено Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та Порядком призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженим постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 250.

Напевно у читача виникає питання, що таке прожитковій мінімум для сім’ї?

Прожитковий мінімум для сім’ї – це визначена для кожної сім’ї залежно від її складу сума прожиткових мінімумів, розрахованих та затверджених відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення.

До стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму встановлюється, виходячи з реальних можливостей видаткової частини Державного бюджету України, і затверджується одночасно з прийняттям закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям – це соціальна допомога, що призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

Право сім’ї на цю допомогу залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.

Призначення і виплата державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям  здійснюються управлінням соціального захисту населення за місцем проживання уповноваженого представника сім’ї.

Читать ещё:  Южноукраїнськ - ЗАОЩАДЖУВАТИ БЮДЖЕТНІ КОШТИ РЕАЛЬНО!

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *