ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗ’ЯВЛЕННЯ ПО ПОВІСТЦІ

Повістка – документ, який видається на ім’я конкретної особи та визначає її обов’язок  з’явитись у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) у визначений час.

Отримання повістки не завжди означає призов на військову службу, адже повістки бувають різні:

▪ уточнення облікових даних (уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї та стан здоров’я призовників і військовозобов’язаних, а також відомостей про місце роботи тощо);

▪ проходження медкомісії (зобов’язує особу пройти медичне обстеження у військово-лікарській комісії (ВЛК), після чого видається документ із висновком щодо придатності до військової служби);

▪ призов на військову службу до ЗСУ (виклик до ТЦК та СП для призову на строкову службу громадян призовного віку від 18 до 27 років);

▪ повістка прибути на призовну дільницю або мобілізаційне розпорядження (вручається особам, які пройшли військово-лікарську комісію (ВЛК) та визнані придатними до несення військової служби; у мобілізаційному розпорядженні зазначається про обов’язок з’явитись у призовний пункт у визначений час).

Будь-яка повістка або мобілізаційне розпорядження повинні бути підписані керівником ТЦК та СП і скріплені печаткою.

 

  • Кому і де можуть вручити повістку?

Законом не встановлено місце, де можна або не можна вручити повістку. Тому її можуть вручити особисто будь-де — за місцем проживання, на роботі, в супермаркеті, на вулиці, на блокпосту.

Для того, щоб вручити повістку, спочатку необхідно встановити особу, якій вона вручається. Під час воєнного стану кожен зобов’язаний мати при собі документи, які посвідчують особу, та надавати їх для перевірки за першою вимогою уповноваженої особи. На підставі документу, що посвідчує особу, і виписується повістка.

При отриманні повістки військовозобов’язаний повинен особисто в ній розписатися.

 

  • Хто може вручити повістку?
Читать ещё:  Графік роботи консультативної поліклініки з 28.09.2020 по 02.10.2020

Повістки можуть вручати:

▪ співробітники ТЦК та СП;

▪ працівники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування;

▪ роботодавці;

▪ керівники навчальних закладів;

▪ співробітники поліції.

Органи Національної поліції не мають право доставляти громадян до ТЦК та СП.

 

  • Які обов’язки виникають після отримання повістки?

Єдиного бланку повісток не існує, тому в одних повістках можна зустріти формулювання «пропоную  з’явитися», в інших – «наказую».

Якого б змісту не була повістка, вона однаково зобов’язує особу, якій вручена, з’явитися до ТЦК та СП у визначений час.

 

  • Яка відповідальність за нез’явлення за повісткою?

У разі нез’явлення  особи  за  викликом територіального центру комплектування та соціальної підтримки законодавством передбачена адміністративна відповідальність.

Відповідно до статті 210 КУпАП, порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-850 гривень). Повторно – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 гривень).

Статтею 210-1 КУпАП передбачено, що порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу  на громадян від 100 до 200  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 гривень), і на посадових осіб – від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 гривень). Повторно – накладення на громадян від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 гривень), і на посадових осіб – від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-8500 гривень).

Окрім того, за ухилення від призову на строкову військову службу, за призовом осіб офіцерського складу статтею 335 ККУ передбачено кримінальну відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до 3-х років, а ухилення від призову на військову службу під час мобілізації,  на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період згідно зі статтею 336 ККУ карається позбавленням волі на строк від 3-х до 5-ти років.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *