На Южно-Українській АЕС стартував цикл профорієнтаційних занять для старшокласників

В інформцентрі Южно-Української АЕС 16 лютого розпочали традиційний цикл занять з профорієнтації для старшокласників. Спеціалісти ВП ЮУАЕС з 2015 року організовують ці заходи для учнів шкіл населених пунктів, що входять до зони спостереження атомної станції. Цього навчального року заняття планують провести для 58 груп, до яких увійдуть майже 1100 старшокласників шкіл Арбузинської, Братської, Бузької, Прибузької, Благодатненської, Вознесенської, Доманівської, Олександрівської та Южноукраїнської територіальних громад.

Цьогоріч першими про вибір майбутньої професії, перспективи навчання в профільних для атомної галузі закладах вищої освіти та укладання тристоронніх договорів на підготовку фахівців для енергокомплексу говорили з десятикласниками Вознесенської гімназії №1. Провідний інженер управління кадрів ВП ЮУАЕС Алла Мосяєва представила перелік спеціальностей, затребуваних у атомній галузі, та закладів вищої освіти, у яких можна отримати профільну освіту. Учням надали інформацію щодо тристоронніх договорів цільової підготовки молодих фахівців для Южно-Українського енергокомплексу «ЗВО – студент – ВП ЮУАЕС». Перелік закладів вищої освіти*, з якими укладаються тристоронні договори цільової підготовки молодих фахівців для Южно-Українського енергокомплексу, та іншу докладну інформацію розміщено на офіційному сайті.

Юнаки та дівчата з Вознесенська дізналися, що укладання та дотримання тристороннього договору забезпечить гарантоване працевлаштування на атомну станцію. «Відпрацювання в працедавця, – пояснила Алла Мосяєва,  одна з умов вказаного договору, а для студента  гарантія працевлаштування. Іншими словами, студент, який уклав з підприємством тристоронній договір і дотримується його умов, з першого курсу може бути впевнений, що у нього буде робота. Можливо, для когось цей візит стане першим кроком у професію. Кожному з молодих людей управління кадрів та фахівці управління інформації і громадських зв’язків зі свого боку намагаються приділити максимум уваги».

Спеціалісти управління інформації та громадських зв’язків під час лекції розповіли про енергосистему України, внесок атомних станцій у загальний виробіток електроенергії. В інформаційному центрі за допомогою спеціальних макетів продемонстрували майбутнім абітурієнтам принципи роботи основного обладнання АЕС. У рамках профорієнтаційного заняття група оглянула Ташлицьку ГАЕС та Олександрівську ГЕС, відвідала пристанційний майданчик атомної станції. На повномасштабному тренажері блочного щита керування ЮУАЕС, де здійснюється підготовка та підтримання кваліфікації оперативного персоналу, для допитливих гостей змоделювали спрацювання аварійного захисту реакторної установки.

Читать ещё:  Южно-Українську АЕС з робочим візитом відвідав тимчасовий виконувач обов’язків президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін

Юні гості були дуже задоволені часом, який вони провели на Южно-Українському енергокомплексі. Десятикласниця Олена Домарєва впевнена: день був надзвичайно продуктивним та цікавим. «Ми стільки всього побачили, були просто вражені розмірами та потужністю всіх складових енергокомплексу, тим, як розумно та логічно все працює разом, скільки людей причетні до процесу вироблення електроенергії. Ми дуже жваво все це обговорювали, просто засипали запитаннями наших супроводжуючих. Особисто я дуже захоплююся фізикою, тому мені багато було зрозуміло та цікаво. Цей день точно запам’ятається надовго!».

Класний керівник гімназистів Світлана Романенко теж не стримує емоцій: «Давно вже не бачила своїх дітей такими зацікавленими та задіяними в чомусь. Коли ми повернулися додому, вони довго не розходилися, ділилися враженнями та висновками.

Зараз вони саме в тому віці, коли роблять основний вибір подальшого шляху в житті, і я не здивуюся, якщо для когось з них ці враження не залишаться просто приємними спогадами, а стануть поштовхом до серйозних роздумів про майбутню професію.

Дуже вдячна керівництву атомної станції за надану можливість прожити такий цікавий день на Южно-Українському енергокомплексі, дізнатися більше про таку важливу та таку корисну справу, яку роблять наші енергетики».

 

*Тристоронні договори укладаються з Київським національним університетом імені Т.Г. Шевченка; Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; Національним університетом «Одеська політехніка»; Вінницьким національним технічним університетом; Національним університетом «Львівська політехніка»; Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут»; Державним вищим навчальним закладом «Український державний хіміко-технологічний університет».

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *