«Енергоатом» готовий підключити всі 15 енергоблоків попри потепління, – голова компанії

«Енергоатом» буде готовий за дві доби підключити до енергосистеми 15 блок, незважаючи на досить високу температуру повітря, якщо на це буде запит оператора системи передачі «Укренерго».

Про це повідомив в.о. президента компанії Петро Котін, передає Інтерфакс-Україна.

«Чи потрібно підключати, питання не до нас, а до «Укренерго». Вони бачать і планують баланс. У нас же є впевненість, що за дві доби ми будемо готові надати всю нашу потужність. Такого ще ніколи не було, щоб 14 енергоблоків працювало , як зараз, не кажучи про 15. Але ми бачимо, що це можна зробити, і ми зробимо», – сказав Котін.

При цьому він наголосив, що при виведенні 25 січня в аварійний ремонт двох енергоблоків – №1 Хмельницької АЕС та №4 Запорізької АЕС – і «Укренерго», і Міністерство енергетики наголошували на необхідності якнайшвидшого їх підключення.

«Коли у нас були питання про два енергоблоки, які ми змушені були зупинити на ремонт, ми чули великі прохання від «Укренерго» та міністерства якнайшвидше усунути зауваження до роботи цих енергоблоків та підключити їх до системи», – пояснив він.

Щодо роботи 15 енергоблоками, то, за словами Котіна, компанія так плануватиме свою діяльність, щоб була можливість застосовувати цю практику і наступного року – «щоб забезпечити навантаження всіх наших блоків саме в зимовий період».

За інформацією «Укренерго», вона прогнозує споживання е/е на завтра, 28 січня, в обсязі 507 млн ​​кВт-год, виходячи із середньодобової температури повітря мінус 0,2 градуса, на 27 січня прогнозний обсяг становив 521 млн кВт-год, а температура – ​​мінус 3,1 градуса.

Як повідомлялося, енергоблок №1 Хмельницької АЕС 25 січня о 04:22 було відключено від енергосистеми за фактом спрацювання диференціального захисту блочного трансформатора з подальшою роботою захисту реакторної установки, через добу його знову запустили в роботу.

Читать ещё:  Хищение в рамках «Большого строительства»: Омелян подал в НАБУ заявление на Зеленского

На Запорізькій АЕС того ж дня зупинився блок №4 для усунення газової нещільності системи охолодження турбогенератора, 26 січня о 22:43 його було підключено до енергосистеми.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Міненерго планує запустити всі 15 блоків АЕС до кінця тижня попри аварійні відключення.

Запаси вугілля на складах теплових електростанцій генкомпаній України під час роботи АЕС 12 блоками 25 січня знизилися на 3,6% (на 25,7 тис. тонн) – до 688,1 тис. тонн, враховуючи зростання виробництва ТЕС на 25, 4% порівняно із 24 січня.

При цьому виробництво ГЕС зросло на 93,8%.

Наразі в роботі знаходяться 14 із 15 наявних атомних енергоблоків, на блоці №4 Рівненської АЕС триває 68 доба середнього планового ремонту.

Джерело 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *