Увага, петиція

Вилучити з Закону України «Про повну загальну середню освіту» норму щодо тривалості освітнього процесу не менше 175 навчальних днів, доповнити Закон новими положеннями стосовно організації освітнього процесу.

Шановний пане Президент! Звертаємось з пропозиціями щодо удосконалення освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти.
Прийнятий в 2020 році Закон України «Про повну загальну середню освіту» містить окремі положення, які потребують змін та уточнень. Це пов’язано з організацією освітнього процесу і, перш за все, мова йде про п.3, ст.10 розділу ІІІ Закону України «Про повну загальну середню освіту»: «Освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року, що розпочинається у День знань – 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року.» Але
традиційно, в нашій країні навчальні заняття тривали з вересня по травень, за цей час програмний матеріал вичитували у повному обсязі до 25 травня. В травні місяці наступає нестерпна спека, кабінети не пристосовані для занять, коли температура в кабінетах досягає 40 °. Кондеціонери по санпіну не передбачені. В травні починається ЗНО, з 1 червня ДПА.
Однак, закріплена у 2020 році норма щодо 175 робочих днів не дозволяє закінчити навчальні заняття в школах у травні місяці. Такі державні свята, як День захисників України (14 жовтня), Різдво Христове (25 грудня), Міжнародний жіночий день (8 березня), День праці (1 травня), День Перемоги (9 травня), Великдень, карантинні обмеження, призупинення освітнього процесу тощо, припадають на навчальний рік і скорочують кількість навчальних днів, і для того, щоб виконати норму у 175 днів потрібно продовжувати навчання в червні, фактично відпрацьовувати державні свята. Ніхто не відпрацьовує державні свята, тільки школярі, за що ми їх наказуємо? Завершення навчання у травні не означає припинення освітнього процесу в школах, адже в літній період за потребою дітей при школах функціонують різноманітні табори: мовні, спортивні, відпочинку. Діти продовжують перебувати під опікою педагогів, але їхня діяльність та умови перебування в школі змінюються.
Привертаючи Вашу увагу до організації освітнього процесу, хочемо звернути увагу на учнів перших та випускних класів. Запроваджуючи навчання дітей з 6 років, науковці Академії педагогічних наук наголошували на тому, що у цих дітей мають бути свої особливості в навчанні: поступове збільшення навчального навантаження, додаткові канікули, останній навчальний тиждень – екскурсійний. Натомість, жодна з цих особливостей навчального процесу не відображена в законодавстві. Крім того, необхідно законодавчо закріпити, що навчальні заняття для учнів 9 та 11(12) класів закінчуються за три дні до початку Державної підсумкової атестації.
Виходячи з викладеного, просимо:
1) вилучити з Закону України «Про повну загальну середню освіту» норму щодо тривалості освітнього процесу не менше 175 навчальних днів;
2) доповнити Закон України такими положеннями
— навчальні заняття закінчуються в останню п’ятницю травня святом Останнього дзвоника;
— для учнів 9 та 11(12) класів навчальні заняття закінчуються за три дні до початку Державної підсумкової атестації, але не пізніше останньої п’ятниці травня;
— у перших класах у перший навчальний тиждень проводиться – три уроки, у другий – чотири, з третього тижня – всі уроки відповідно до навчальної програми;
— для учнів перших класів проводяться додаткові канікули у лютому місяці.
Адресуємо своє звернення Вам, пане Президенте, як суб’єкту законодавчої ініціативи, чиї пропозиції оперативно розглядаються парламентом, адже в шкільній освіті все має підкорятися життєвій логіці, турботі про здоров’я дітей, нешкідливим умовам навчання, доступності до освіти.
Автор периції Козирев Євген Володимирович, співавтор Кокол Олена Миколаївна.

Читать ещё:  Увага! Фотоконкурс – 2018!

підписати можна тут>>>>>>>

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *