Атомна енергетика підставила своє надійне плече

Цей вид генерації зазнає основного тягаря проходження опалювального сезону

В Україні атомна генерація працює стабільно й надійно і зазнає фактично основного тягаря проходження опалювального сезону. На цьому міністр енергетики Герман Галущенко наголосив на онлайн-брифінгу. Наша держава, як і весь світ, працюватиме над розвитком атомної генерації, щоб убезпечити себе від газових потрясінь. А на 2022 рік заплановано корпоратизацію НАЕК «Енергоатом», це має надати нового поштовху розвитку компанії.

Днями на зустрічі з тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін обговорювали співпрацю в галузі забезпечення надійної та безперебійної роботи українських АЕС під час опалювального сезону й технічної підтримки та стабільного поповнення запасів пального. Крістіна Квін запевнила, що США готові сприяти Україні в забезпеченні стабільності постачання енергоресурсів, зокрема для атомної енергетики, і посиленні енергетичної безпеки.

Герман Галущенко говорив і про імпорт вугілля в Україну для перекриття його нестачі. За словами міністра, постачання відбувається морем згідно з контрактами. «Імпорт вугілля відбувається стабільно. Є певні накопичення в портах, які відвантажують на українські станції. Кораблі йдуть в Україну за чітким графіком», — додав він.

Міністр підбив підсумки роботи енергетичної галузі 2021 року й окреслив основні завдання на рік нинішній.

Герман Галущенко назвав минулий рік роком енергетики, оскільки надзвичайно багато подій зафіксовано саме в цьому секторі. «Насамперед ідеться про запровадження на ринку такої фінансової моделі, що збалансувала державні генерації й дала змогу державним кампаніям посісти пріоритетне становище на ринку, а також реалізувати ініціативу Президента зі зменшення тарифу на електроенергію для населення. Так, для 80% господарств тариф було зменшено до 1,44 гривні за кіловат», — нагадав урядовець.

Читать ещё:  Вітаємо Леоніда Миколайовича Корчагіна з 85-річним ювілеєм!

І торік, і цьогоріч актуальним залишається питання синхронізації української енергосистеми з європейською. Сертифікація Укренерго дала змогу Україні рухатися до завершального етапу, тобто вийти на повну синхронізацію енергосистем у 2023 році.

«Активно тривала законодавча робота. Реалізовано важливі законодавчі ініціативи щодо біржової торгівлі для всіх учасників ринку, зокрема приватних генерацій, а також щодо відновлюваної енергетики. Торік частка відновлюваних джерел енергії істотно зросла, зокрема в Об’єднаній енергосистемі вона досягла 13,4%. Імплементували норми європейського законодавства особливо в зеленій енергетиці, напрямі енергоефективності, газовому секторі. 2022-го заплановано продовжити активну законодавчу роботу», — анонсував він.

Герман Галущенко наголосив на важливості того, що наприкінці 2021-го Україна розпочала головування в енергетичному співтоваристві. «Україна розцінює це як серйозну можливість просувати ініціативи з енергобезпеки. Ідеться про розвиток ініціативи регіонального енергетичного партнерства для уникнення кризових ситуацій, зокрема в постачанні газу. Запропоновано створити хаб на базі українських газосховищ, щоб надійно й стабільно забезпечувати газом протягом опалювального сезону країни Центральної та Східної Європи».

А ще Україна стала єдиною країною континентальної Європи, яку Сполучені Штати Америки допустили до розробок 17 наукових лабораторій міністерства енергетики США та реалізації пріоритетних пілотних проєктів у галузі декарбонізації. «Торік Україна долучилася до Центру передового досвіду НАТО з енергетичної безпеки, що дає доступ до найкращого досвіду із захисту інформації в енергетичній галузі», — зауважив міністр.

Торік Україна напрацювала багато стратегічних документів. Ідеться про стратегію енергетичної безпеки, концепцію державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів — уже підготовлено для впровадження цього року два проєкти. Уперше з 2017 року на 2022-й закладено кошти на розвиток вугільної галузі, і фінансування її розвитку планують збільшувати, щоб надійно забезпечувати генерацію вугіллям. Завершується розроблення спільно із західними партнерами водневої стратегії України, триває робота над енергетичною стратегією до 2050 року. Тож роботи вистачить.

Читать ещё:  В Николаеве нуждаются в донорах крови

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *