Ігор Полович: Скорочення ремонтів на місяць – подарунок Южно-Української АЕС жителям країни

2021-й відраховує останні дні. Генеральний директор відокремленого підрозділу «Южно-Українська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» Ігор Полович підсумовує, яким цей рік був для колективу енергетиків:

«В зиму нинішнього року ми увійшли трьома працюючими блоками, підставивши надійне плече вітчизняній енергетиці. Це відбулося у час, коли склалася вкрай складна ситуація з заповненням газосховищ та накопиченням вугілля на ТЕС.

Належна оцінка цього досягнення в масштабі держави ще попереду, а от високу оцінку діяльності Южно-Української АЕС від міжнародної організації колектив уже отримав. У травні за підсумками наради експертно-аналітичної групи регіонального центру Всесвітньої асоціації операторів АЕС (ВАО АЕС) з визначення рівнів взаємодії та підтримки атомних станцій, що входять до її складу, було підкреслено позитивні тренди зміни узагальненого індексу всіх енергоблоків Южно-Української АЕС за трирічний період. Діяльність АЕС оцінюється за 13 критеріями, що враховують виконання атомними станціями взятих на себе зобов’язань і стан їх експлуатації. Для Южно-Української АЕС за всіма критеріями досягнуто першу — вищу — межу. Це найкращі результати діяльності станції. У порівнянні з попередніми роками вони істотно поліпшились і продовжують удосконалюватися.

Маю зазначити, що, попри пандемію, цього року міжнародне співробітництво було досить активним. Успішно освоюємо онлайн-формат взаємодії та спілкування. Зробили ще декілька реальних кроків щодо співпраці з Паризьким регіональним центром ВАО АЕС. Наступного року саме він буде організатором чергової партнерської перевірки на Южно-Українській станції. Тож чекаємо на прискіпливий погляд колег, який, сподіваюсь, дозволить нашій АЕС стати ще безпечнішою.

Головна місія нашого підприємства – безпечне виробництво електроенергії. На мою думку, колектив енергокомплексу з цим завданням і цього року гідно впорався. Умов і шляхів досягнення цієї мети багато, і, що найголовніше, — у цьому процесі не існує дрібниць. Щодо збільшення обсягу виробництва ми зробили декілька важливих кроків.

Ремонтну кампанію цього року скорочено в загальному підсумку майже на 32 доби. Цього ми досягли завдяки оптимізації робіт, виконавши все, що планувалося. Скорочення ремонтів на місяць — наш подарунок жителям України.

Масштабні інвестиційні проєкти, що реалізуються на нашому майданчику та покликані збільшити обсяги виробництва, цього року також увійшли в завершальну фазу. У травні відбулися комплексні випробування першого пускового комплексу в рамках проєкту реконструкції техводопостачання Южно-Української АЕС. 1 червня відбувся пуск двох бризкальних басейнів. Повна реалізація цього проєкту дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на атомній станції через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності атомних енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в теплу пору року. Завершити реконструкцію у повному обсязі планується в 2022 році. За розрахунками фахівців, введення в роботу п’яти бризкальних басейнів знизить температуру циркуляційної води на 7°С, що дозволить щороку додатково відпускати в енергосистему у середньому близько 700 млн кВт-год електроенергії.

Читать ещё:  ГРАФІК РОБОТИ ЛІКАРІВ НКП "ЮУ МЦПМСД" 04.05.2020 - 08.05.2020

Зараз енергоблоки № 1, № 2, № 3 Южно-Української АЕС перебувають у стадії довгострокової експлуатації. Дозвіл на експлуатацію першого «мільйонника» спливає наприкінці 2023 року. Попереду в нас – чергова переоцінка безпеки. У вересні завершено одну з обов’язкових процедур — здійснено контроль корпусу реактора зсередини. У цьому нам допомогли колеги з Хмельницької АЕС. Отримані результати свідчать про те, що строк служби корпусу реактора і, як наслідок, виробниче життя енергоблока №1 можна продовжувати.

Невдовзі почнеться реалізація ще одного важливого проєкту – реконструкції Вознесенської ГЕС. Ця станція вже давно не працює. Її відродження дасть можливість не лише відновити важливий енергетичний об’єкт «зеленої» генерації, а й створити родзинку туристичної інфраструктури загальнодержавного рівня – з неповторними ландшафтом і краєвидами. Потужність станції становитиме 9,5 мегават. Як відомо, малі ГЕС рентабельні та екологічні. Тож це буде значний внесок у розбудову екологічно чистих енергетичних систем загалом.

Реалізація цього проєкту розпочнеться з наступного року. А от увійти в нього ми сподіваємося з іще одним важливим досягненням. До переліку з 13 пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року входить Ташлицька гідроакумулювальна електростанція. Наразі на повну ведуться монтажні операції та до кінця року планується здійснити пробний пуск третього гідроагрегату в генераторному режимі. Введення в експлуатацію ще одного агрегату ТГАЕС збільшить маневрені потужності енергосистеми України, і таким чином підвищить її надійність.

Що ж до соціальної складової цього проєкту, то на фінансування соціальних і екологічних заходів прилеглих до зони будівництва Ташлицької ГАЕС територій наше підприємство направляє кошти протягом двох десятиліть. Станом на 01.01.2021 року фактичне фінансування цього напрямку склало 191,8 млн грн (без ПДВ). У 2021 році на ці цілі заплановано 74,4 млн грн.

Читать ещё:  Теленовини ЮУАЕС від 26 07 19 Повний випуск

Та це не єдине джерело вирішення нагальних проблем для громад поряд з енергокомплексом. Компанія «Енергоатом» сплачує збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке мешкає на території зон спостереження АЕС, починаючи з 2010 року. Він становить 1% від обсягу реалізації електроенергії. За 10 років сума відрахувань Енергоатома становила майже три мільярди гривень. Щоправда через зміни до Бюджетного кодексу України, які було внесено 2014 року, органам місцевого самоврядування повернулось у 2,5 раза менше коштів. Адже збір на компенсацію ризику населення було віднесено до доходів загального фонду Державного бюджету України. Відтоді гроші громадам зони спостереження надходять не в повному обсязі. Та компанія робить усе, що від неї залежить, аби виправити ситуацію. Співпрацюємо з народним депутатом України від 131 виборчого округу Артемом Чорноморовим й щодо повернення пільг на електроенергію для населення зони спостереження АЕС.

Це що стосується так званої обов’язкової програми. Та попри певні складнощі існує ще й довільна. Южно-Український енергокомплекс — підрозділ державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». З 2013 року державні підприємства не мають права займатися благодійністю, відтоді роль благодійника на себе взяли колектив та профспілка. Підприємство здійснює відрахування профспілковому комітету. Згідно з колективною угодою, це не менше 1,5 відсотка фонду оплати праці. Ці кошти профспілка використовує на благодійність, культурно-масову, оздоровчу, фізкультурно-спортивну роботу.

Із внесенням згаданих змін до законодавства новий поштовх отримала програма добровільних пожертв, зокрема, акція «Ветеран», під час якої працівники енергокомплексу щомісячно перераховують кошти зі своєї заробітної плати на підтримку людей похилого віку. Активізувався на підприємстві й волонтерський рух. Так, з початку бойових дій на сході добровольці, серед яких чимало працівників енергокомплексу, відремонтували понад 170 одиниць військової техніки. У нашому колективі багато й тих, хто долучився до формувань з надання домедичної допомоги. У серпні в Івано-Франківську на VI Маневрах мальтійських волонтерів-рятувальників одна з четвірок, що представляли Южноукраїнськ, підтвердила статус найсильніших. Кістяк южноукраїнської команди склали наші працівники, які є членами третьої ланки аварійної групи медичної служби атомної станції. До речі, її створення – ще одна ознака 2021 року. До складу формування увійшли 20 досвідчених волонтерів-рятувальників. Усі – персонал АЕС, який за плечима має великий досвід з надання домедичної допомоги. З нинішнього року рятувальники-волонтери залучаються до загальностанційних протиаварійних тренувань.

Читать ещё:  Южно-Український енергокомплекс - Водій-рятівник. Видео.

Цього року наш колектив продовжував опікуватися вихованцями Рацинської та Березківської шкіл-інтернатів, а також Центру соціально-психологічної реабілітації дітей у м. Южноукраїнськ. Це давня традиція. Вона запорука гармонійного розвитку кожного з нас як особистості. Так само як розвиток культури та спорту, який ми не припиняємо. У підсумку все це дозволяє нам не зупинятися на шляху самовдосконалення та братися за будь-які надскладні завдання. Сподіваємось, що в майбутньому ним стане спорудження нового блока на Южно-Українському майданчику. Підстави для цього є. Згідно з Меморандумом між НАЕК «Енергоатом» та американською компанією Westinghouse передбачається спорудження в Україні 5-ти енергоблоків АР1000. Один з них планується будувати на нашому майданчику. І цей проєкт надважливий не лише для нас, атомників, а й для жителів регіону. Адже це не лише робочі місця, а й податки для місцевого та обласного бюджетів. Тож попереду широкомасштабна робота, яка вимагатиме спільних зусиль атомників, енергобудівельників і громад зони спостереження. Упевнений, ми з нею впораємось!»

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *