80% енергетичних потужностей країни припинять працювати вже невдовзі — керівник «Енергоатому»

Україна залишиться без АЕС до 2040 року, або потрібно зводити нові блоки кожні рік-півтора. Теплова генерація закриється ще раніше — через нерентабельність.

Україні необхідно збудувати 14 нових блоків АЕС до 2040 року, оскільки 13 із 15 атомних енергоблоків до того часу мають бути виведені з експлуатації через вичерпання терміну роботи. Про це заявив керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін у своїй статті «Країна реальних реакторів», що розміщена на сайті компанії.

«До 2040 року обсяги споживання електроенергії в Україні зростуть щонайменше у півтора раза й водночас 13 із 15 атомних енергоблоків, що нині працюють, мають бути зупинені. На той час вони відпрацюють свій життєвий цикл навіть після продовження термінів експлуатації», — зазначив Котін.

При цьому, теплову генерацію, за його словами, потрібно буде закрити ще раніше — до 2035-го.

«Вона припинить працювати набагато раніше через нерентабельність, поганий технічний стан і відмови від фінансування модернізації ТЕС», — прогнозує керівник «Енергоатому».

«Отже, зовсім невдовзі настане момент, коли майже 80% енергетичних потужностей країни припинять працювати. Якщо зараз не розпочати щось робити, генерації з відновлюваних джерел енергії сонця та вітру, з огляду на технологічні особливості, не відшкодують ці втрати», — попереджає Петро Котін.

Він зауважив, що за розрахунками «Енергоатому», для плавної заміни потужностей атомної генерації й задоволення попиту в електроенергії необхідно побудувати 14 нових енергоблоків АЕС.

«Три з них будуть розташовані на Хмельницькій АЕС, по одному – на Запорізькій, Рівненській та Південноукраїнській АЕС та ще вісім – на двох нових атомних електростанціях», — нагадав про плани Котін.

Він також зауважив, що наразі вітчизняна ядерна енергетика посідає в Європі друге місце (без урахування РФ) після Франції за кількістю енергоблоків та досвідом їх експлуатації (490 реакторо-років). Що стосується реакторів АР-1000, із будівництвом яких допомагатиме американська компанія, то вони мають дуже високий коефіцієнт використання встановленої потужності – 93%, та збільшений паливний цикл – 18 місяців. Реактор може працювати в маневрових режимах у діапазоні від 20% до 100% навантаження.

Читать ещё:  Умер младший сын Виктора Павлика

Нагадаємо, у серпні 2021 року НАЕК «Енергоатом» підписав угоду з Westinghouse electric про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС як пілотного проєкту, а у подальшому ще чотирьох блоків.

Як писало ZN.UA, над заявою компанії Westinghouse і НАЕК «Енергоатом« про будівництво великої кількості реакторів не посміявся тільки ледачий, адже йдеться про 14 нових реакторів за явної неспроможності добудувати бодай один. При цьому, сама Westinghouse будувати реактори в Україні й не планує. Взагалі, тобто зовсім. Спроба збудувати щось самостійно в США призвела до банкрутства компанії, дикої (більш як удвічі) перевитрати грошей і зриву всіх визначених термінів.

Читайте про це в статті кореспондента ZN.UA Ігоря Маскалевича — «Країна віртуальних реакторів».

 

ПО МАТЕРIАЛАМ: : НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *