Віцепрезидент Енергоатома Хартмут Якоб: «Взимку працюватимуть всі енергоблоки Енергоатома»

30 вересня відбулося виїзне засідання з економічних питань та будівництва пріоритетних об’єктів ВП ЮУАЕС під головуванням віцепрезидента ДП НАЕК «Енергоатом» Хартмута Якоба. В нараді взяли участь директор департаменту економіки Компанії Лариса Луковіна, директор з фінансів та бюджетування Сергій Іванов та керівники Южно-Українського енергокомплексу.

«Сьогодні Україна та світ у цілому стикнулися з суттєвим подорожчанням енергоресурсів — вугілля та газу. Це виклик для України, який тягне за собою додаткове навантаження на НАЕК «Енергоатом». В осінньо-зимовий період ми запланували роботу всіх 15 енергоблоків України. Компанія підставить плече своїм колегам по енергогенерації у випадку непередбачених обставин із закупівлею енергоносіїв. Це наш внесок в роботу енергосистеми країни в осінньо-зимовий період», — сказав, відкриваючи нараду, Хартмут Якоб.

Під час засідання учасники обговорили ключові питання фінансово-економічної діяльності ВП ЮУАЕС: стан реалізації проєктів капітального будівництва ВП ЮУАЕС, заходи щодо беззбиткової роботи Ташлицької ГАЕС, плани з ремонту 2022 року, виконання програми управління витратами зі складських запасів.

За словами Лариси Луковіної, виконання планового показника «Виробнича собівартість» Южно-Українською АЕС за 8 місяців поточного року склала майже 100%, що є найкращим показником у Компанії. «Показники щодо виробничої і повної собівартості по ЮУАЕС дають можливість і підґрунтя створювати прибуткову роботу з виробництва електроенергії на станції», — зазначила директор департаменту економіки НАЕК «Енергоатом».

Хартмут Якоб ознайомився з ходом реалізації одного з пріоритетних для Компанії проєктів — «Реконструкція системи водопостачання на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах ЮУАЕС». Він дозволить вдосконалити систему охолодження енергоблоків Южно-Української АЕС у теплий період року. 1 червня 2021 року було введено в роботу першу чергу системи техводопостачання в складі двох басейнів. Робота усіх п’яти бризкальних басейнів дозволить знизити температуру циркуляційної води на 7-8˚С.

Читать ещё:  Графік роботи лікарів НКП "ЮУ МЦПМСД" 03.06 - 07.06.2019

Наступною зупинкою делегації з Дирекції НАЕК «Енергоатом» була Ташлицька ГАЕС. В експлуатацію введена перша черга в складі двох гідроагрегатів, у стадії будівництва друга – гідроагрегат №3.

Коментуючи підсумки візиту на Южно-Український майданчик, Хартмут Якоб зазначив: «Ми обговорили основні питання фінансово-господарської діяльності ВП ЮУАЕС. Є низка проблемних моментів. Поліпшення фінансового стану Енергоатома в цілому дає надію, що ми спільними зусиллями знайдемо достойні шляхи вирішення цих питань. Ключові моменти – фінансування об’єктів капітального будівництва та соціальне забезпечення. Це пріоритет для Компанії».

 

Додатково:

Реалізація проєкту «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1..3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС» дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності южно-українських енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в спекотні літні періоди.

Практичну реалізацію проєкту реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС розпочато в середині березня 2016 року.

 

Високоманеврена Ташлицька ГАЕС – одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. Основне призначення ТГАЕС — виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання та використання надлишкової нічної енергії.

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *