Волонтери-рятувальники з Южно-Української АЕС найкращі серед сильніших

Южноукраїнці підтвердили статус найсильніших на VI Маневрах мальтійських волонтерів-рятувальників. Змагання проходили з 27 по 29 серпня в Івано-Франківську. Кістяк южноукраїнської команди склали працівники ЮУАЕС, які є членами третьої ланки аварійної групи медичної служби атомної станції.

Для южноукраїнської команди цьогорічні Маневри стали п’ятими за час її діяльності, а от першість вона виборола втретє. За словами капітана і тренера южноукраїнців Андрія Дікусара, нинішні змагання суттєво відрізнялись від попередніх. Іншими стали формат, складність та оцінювання завдань, чисельнішою була кількість учасників. За переможний кубок боролися 19 команд з Києва, Запоріжжя, Фастова, Львова, Вараша, Івано-Франківська, Кам’янець-Подільського, Маріуполя. Деякі з них складалися з професіоналів, для яких спасіння людей є роботою. Це поліцейські, фельдшери швидкої допомоги, медики.

Южноукраїнськ представляли 17 волонтерів-рятувальників. Завдяки такій чисельності та правильній тактиці, делегація з міста-супутника ЮУАЕС змогла виставити на маневрах чотири четвірки. Одна з них у складі Тетяни Сичової, Андрія Дікусара, Романа Більчука та Влада Підгородецького і здобула перемогу. «Запорукою такого результату стали декілька складових. По-перше, це впевненість у своїх силах, по-друге, це високий рівень підготовки команди і спорядження. Усе спорядження ми повністю переробили під себе, щоб було максимально зручно. По-третє, це тактика. Ми розробили свою стратегію, яка вже треті змагання поспіль дає нам можливість займати призові місця. Ну, і звичайно ж, командний дух», — зазначив Андрій Дікусар.

VI Маневри рятувальників-волонтерів складалися з 13 завдань. П’ять з них довелося виконувати вночі і сім удень. Окрім практичних навичок перевірялася й теоретична підготовка.

Суддями на змаганнях виступали професіонали – голова невідкладної допомоги Івано-Франківська, експерт від Міністерства охорони здоров’я, представники Мальтійської служби з Польщі. Їх оціночний чек-лист передбачав усі нюанси: наявність засобів індивідуального захисту на рятувальниках, якість швидкого огляду, комунікація всередині команди, виклик спеціальних служб (швидкої, ДСНС, поліції). «У трьох з семи завдань наша команда показала найвищий результат. За виконання двох ми отримали окрему подяку тренерів з Польщі. Її нам виказали за те, що ми показали, якими можуть бути додаткові дії на місці надзвичайної події. Тобто, до підготовки рятувальників треба підходити комплексно і працювати не лише у напряму надання домедичної допомоги, а й брати до уваги роботу з проблемними постраждалими», — розповів Андрій Дікусар.

Читать ещё:  В Николаеве депутат горсовета вступил в конфликт с подростками на памп-треке (видео)

Для южноукраїнських волонтерів-рятувальників цьогорічні маневри — це ще одне випробування власних сил та можливостей. Однак справжній іспит їх чекав поза змагальним майданчиком. Дві четвірки з міста атомників стали свідками реальних надзвичайних ситуацій і, звичайно, не пройшли повз.

Одна команда надала домедичну психологічну допомогу дівчинці, яка втекла з дому і перебувала в істериці. Їхню роботу пізніше гідно оцінили професійні медики, які приїхали на виклик. Ще одна четвірка, пересуваючись між локаціями, натрапила на пожежу в кафе. Там спалахнули фритюрниці. Викликавши представників Державної служби з надзвичайних ситуацій, южноукраїнці надали допомогу постраждалому, який надихався чаду, перекрили газ та електрику в будинку, де сталося загоряння, евакуювали його мешканців. Усе це встигли зробити за 3-4 хвилини.

Ці два випадки та результат маневрів вкотре довели, що атомна станція та її місто-супутник мають надійних помічників, тож підтримка волонтерського рятувального руху на всіх рівнях – справа не даремна.

Источник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *