ЮУАЕС втілює програму заходів з обґрунтування можливості подальшої роботи енергоблока №1 під час довгострокової експлуатації

Програму, розроблену для організації та контролю виконання заходів з обґрунтування можливості подальшої безпечної роботи енергоблока №1 Южно-Української АЕС у період довгострокової експлуатації, Держінспекція ядерного регулювання України схвалила в квітні нинішнього року. І вже з початком планово-попереджувального ремонту (ППР), який стартував на першому «мільйоннику» 9 серпня, розпочали її активне втілення.

«Загалом цього року ми маємо зробити багато. Ми запланували виконати контроль корпусу реактора. З оцінки технічного стану обладнання ми вже погодили низку рішень. Та все ж основний обсяг заходів припаде на наступні два роки – 2022-й та 2023-й», — повідомив начальник служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації ВП ЮУАЕС Борис Мікітков.

Ліцензію Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ), яка дає право на довгострокову експлуатацію, перший енергоблок Южно-Української АЕС отримав 2013 року.  Працювати на визначених у проєкті рівнях потужності «мільйонник» може протягом 10 років — до 2 грудня 2023-го. Подальша доля енергоблока залежатиме від його технічного стану.  До зазначеного терміну фахівці ЮУАЕС мають намір провести масштабні заходи для продовження ліцензії.

Програма обґрунтування можливості подальшої роботи енергоблока №1 в період довгострокової експлуатації передбачає комплекс робіт з оцінки технічного стану обладнання, підвищення безпеки, модернізації, реконструкції, технічного переоснащення, управління старінням. Основним документом, що має підтвердити можливість подальшої безпечної експлуатації, є звіт з періодичної переоцінки безпеки. За всіма його розділами (факторами безпеки) ЮУАЕС має звітувати ДІЯРУ до 1 листопада 2022 року.

«Робота енергоблока у період довгострокової експлуатації економічно доцільна   та обґрунтована з точки зору безпеки. Таким  шляхом ідуть сьогодні всі провідні країни з розвинутою атомною енергетикою. Це міжнародний підхід, схвалений МАГАТЕ», — наголошує Борис Мікітков.

Джерело

Читать ещё:  Xiaomi заблокировала свои телефоны в Крыму

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *