Який зі нардепів Миколаївщини залучив більше всього коштів держсубвенції: дослідження ОПОРИ

Громадська мережа ОПОРА підрахувала, який із народних депутатів Миколаївської області більше всього залучив грошей на свій округ зі державних субвенцій на соціально-економічний розвиток, і на які напрямки витратили ці кошти.

Дослідження опубліковане на сайті ОПОРИ.

Виявилось, що у кількісному вияві – кількості субвенцій – лідирує нардеп від округу №130 Ігор Негулевський, який залучив 36 субвенцій. 24 субвенції своєму округу залучив Ігор Копитін, 8 – Артем Чорноморов, 5 – Олександр Пасічний, 4 – Максим Дирдін і лише одну Олександр Гайду.

Який зі нардепів Миколаївщини залучив більше всього коштів держсубвенції: дослідження ОПОРИ

З іншого боку, якщо переводити кількість у суми, більше всього коштів залучив Пасічний – 13,2 млн гривень. Серед інших нардепів:

  • Ігор Негулевський – 10,6 млн гривень;
  • Олександр Гайду – 10 млн гривень;
  • Максим Дирдін – 10 млн гривень;
  • Артем Чорноморов – 9,9 млн гривень;
  • Ігор Копитін – 6,2 млн гривень.

Який зі нардепів Миколаївщини залучив більше всього коштів держсубвенції: дослідження ОПОРИ

Аналіз розподілених коштів субвенції показує, що третина громад Миколаївської області залишились взагалі без фінансування. З 52 громад області фінансування мають лише 34. Найбільше коштів направлено на проєкти Первомайської громади – 9 млн грн. Також майже по 3 млн грн отримають бюджети Очаківської, Миколаївської міської та Мостівської сільської громад. Найменше спрямовано на Володимирівську, Горохівську, Інгульську, Костянтинівську, Привільненську, Софіївську, Сухоєланецьку та Широківську сільські громади – по 250 тис. грн.

Який зі нардепів Миколаївщини залучив більше всього коштів держсубвенції: дослідження ОПОРИ

Тематика та об’єкти субвенції

Практика фінансування об’єктів за кошти субвенції вказує на різноманітність видатків та сфер розвитку. Так, у 2021 році у Миколаївській області 55,8% коштів (33,5 млн грн) було направлено на медичні заклади. 20,3% коштів (а це – 12,2 млн грн) розподілили на заклади освіти, 13,6% (8,2 млн грн) – на дитячі та спортивні майданчики, 5,4% (3,2 млн грн) – на ЖКГ та інфраструктуру. Ще 3% коштів (1,8 млн грн) спрямовані на соціально-культурну сферу та 1,9% (1,2 млн грн) – на ремонт доріг.

Читать ещё:  Графік роботи консультативної поліклініки з 13.09.2021 по 17.09.2021

Довідкасубвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій – це кошти Державного бюджету, спрямовані у місцеві бюджети для фінансування об’єктів інфраструктури, які є важливими для розвитку громад. Втім, непропорційний розподіл коштів між округами та розпорошеність витрат на дрібні проєкти негативно впливали на результат бюджетної програми. Так, за даними дослідження Громадянської мережі ОПОРА практично п’ята частина субвенції, яка в 2018 році була розподілена на Миколаївську область, витрачена на придбання матеріальних товарів, що не стосуються соціально-економічного розвитку територій у своєму базовому розумінні. Також ОПОРА з’ясувала, що розподіл субвенцій між районами Миколаївщини у 2018 році відбувався нерівномірно.

У виділенні коштів на соціально-економічний розвиток важливою є роль народних депутатів України. Відповідно до порядку надання субвенції, народний депутат має ключовий вплив на визначення об’єктів, які будуть фінансуватись за кошти даної програми. В результаті це стало законним механізмом для піару народних депутатів, який нерідко використовувався під час виборчих кампаній, в тому числі під час місцевих виборів.

У 2020 році ситуація покращилася і Кабмін частково врахував пропозиції ОПОРИ щодо підвищення прозорості розподілу субвенцій. Проте у лютому 2021 році Уряд скасував частину позитивних змін. До прикладу, Кабмін відмінив пропорційний розподіл коштів між регіонами відповідно до кількості населення. Тому кошти, виділені на соціально-економічний розвиток територій, 19 травня 2021 року знову були розподілені хаотично.

Обсяг, кількість та територіальний розподіл субвенції

Усього у травні 2021 року на Миколаївську область було розподілено 59,9 млн грн на соціально-економічний розвиток. Це складає 3,6% від загальної суми виділених коштів – 1,6 млрд грн. У порівнянні з іншими областями сума, направлена на Миколаївську область, є середньою, а область за кількістю отриманих коштів посідає 12-те місце. Проте у розрахунку коштів на одного мешканця Миколаївська область є третьою серед областей України. На одного мешканця Миколаївщини було спрямовано 54 грн. За кількістю профінансованих об’єктів область знаходиться у першій п’ятірці, адже отримала 78 субвенцій.

Читать ещё:  В Украине полный больничный дадут только после 20 лет стажа, а врачей будут штрафовать

Який зі нардепів Миколаївщини залучив більше всього коштів держсубвенції: дослідження ОПОРИ

Источник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *