ЮУАЕС відвідали представники Паризького центру ВАО АЕС

У ВП «Южно-Українська АЕС» з 30 травня по 1 червня представники Паризького центру ВАО АЕС обговорювали підходи до проведення партнерських перевірок.

Починаючи з 2022 року, організовувати та проводити партнерські перевірки на атомних електростанціях України буде Паризький центр ВАО АЕС. Це обумовлено Меморандумом про взаєморозуміння та співробітництво. Його підписали у 2019 році під час Генеральної асамблеї ВАО АЕС президент Енергоатома та голови рад керуючих Московського і Паризького регіональних центрів. На осінь 2022 року запланована партнерська перевірка Южно-Української АЕС, яку проводитиме саме Паризький центр. Міжнародні експерти оцінюватимуть діяльність підприємства згідно з оновленим документом «Виробничі завдання та критерії їх виконання».

Пер Терен, очільник проєкту, керівник групи департаменту оцінки ВАО АЕС-ПЦ зазначив: «Це проєкт, в рамках якого ми налагоджуємо кооперацію між трьома сторонами процесу: Московський центр, Паризький центр і компанія «Енергоатом». Паризький центр отримує нових колег, нових друзів. Наше завдання на сьогодні – познайомитись та визначити вектор взаємовідносин, співставити ваші і наші очікування від співпраці. У всіх нас спільна мета – досягнення найвищого рівня ядерної безпеки».

Певний досвід спільної роботи вже напрацьований. Московським та Паризьким центрами ВАО АЕС запроваджена практика проведення обмінних партнерських перевірок. Серед українських АЕС такий досвід вже має Рівненська атомна станція (2016 рік). Також активно практикується залучення експертів різних центрів ВАО АЕС до семінарів, тренінгів та місій підтримки. Проте на ЮУАЕС буде перша партнерська перевірка, яку організовує та проводить в Україні Паризький центр ВАО АЕС. Тож під час нарад обговорювали спільне та відмінне у підходах до роботи Паризького та Московського центрів, склад команди, критерії підбору експертів, особливості проведення проєктно-інформованої частини партнерської перевірки та узгоджували документи, якими керуватимуться під час її проведення.

Читать ещё:  ЮУАЕС. Терористам – відсіч. ВИДЕО

Це перший, але не єдиний візит експертів на ЮУАЕС в рамках підготовки до партнерської перевірки. За правилами ВАО АЕС має бути проведено превізит, а також візити-спостереження за процесом виконання ремонту та роботою команд блочних щитів керування енергоблоками.

Источник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *