Южно-українські атомники вчилися рятувати життя

З 17 по 23 травня в Южноукраїнську проходило онлайн-навчання з надання кваліфікованої першої допомоги для майбутніх мальтійських рятувальників. Участь у них брало десятеро добровольців. Їх переважна більшість – працівники Южно-Української АЕС.

Представники атомної станції до лав рятувальників-волонтерів вступили нещодавно. Не так давно вони також увійшли до складу третьої ланки аварійної групи медичної служби Южно-Української АЕС. Вони кажуть, це не перше їх навчання із професійними інструкторами. Однак, нинішнє відрізняється обсягом знань. Окрім того, такі тренування зміцнюють та згуртовують людей, а злагоджені дії є одним з найважливіших факторів у випадку надзвичайної ситуації. «Що роблять люди, коли бачать непритомного? Вони або панікують, або намагаються допомогти, однак не знають як правильно. Тому, зазвичай, усі викликають медичну допомогу і чекають на її приїзд. Це все займає певний час і може вартувати постраждалому життя. У процесі навчання готують рятувальників-волонтерів, які знають, як діяти у час до приїзду професійних медиків», — каже методист навчально-тренувального центру ЮУАЕС Алла Падалка. «Окрім необхідних навичок з надання домедичної допомоги, навчання дає нам досвід роботи в команді. У нас є формальний лідер, але кожен із нас у той же час виступає лідером особисто. Однак, героїзм окремої людини не може врятувати життя. У надзвичайній ситуації життя врятує лише злагоджена робота команди», — додає провідний інженер-технолог служби модернізації та реконструкції ЮУАЕС Ян Ладиненко.

Волонтери вчилися щоденно по 8 годин. Знання та навички з кваліфікованої першої допомоги надавалися за сертифікованою програмою Євросоюзу. Навчання проводилося онлайн. На зум-зв’язку із польськими інструкторами, окрім місцевих волонтерів, були добровольці з Вараша, Кам’янець-Подільського, Івано-Франківська, Маріуполя, Кам’янського.

Захід проводився в рамках проєкту «Збільшення можливостей самодопомоги громад та їхньої опірності у надзвичайних ситуаціях». Допомогу у його реалізації надають благодійний фонд Renovabis та Мальтійська служба Івано-Франківська. Навчальний процес, запропонований інструкторами з Польщі, складався з теоретичної і практичної частин. Усі рятувальницькі навички слухачі курсів відпрацьовували із застосуванням сучасного обладнання: кисневого балона, спинальної дошки, мішка Амбу, дефібрилятора.

Читать ещё:  Настав час розширити «зернову угоду» на порти Миколаївської області, - Зеленський

Якість виконаних реанімаційних дій оцінювалася за допомогою спеціальної програми, а по закінченні тренування на учасників чекав іспит. За його результатами слухачам курсів буде вручено сертифікати, що підтверджують набуті знання та вміння.

Источник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *