Южно-Український енергокомплекс реалізує черговий етап проєкту добудови Ташлицької ГАЕС

У рамках проєкту добудови Ташлицької ГАЕС облаштують перехідний канал для перенесення кінцевої ділянки трубопроводу від насосної підживлення до водойми-охолоджувача Южно-Української АЕС та відрізків тепло- та водомереж «АЕС-місто». Таким чином буде усунуто перешкоду для збільшення об’єму верхньої водойми гідроакумулюючої станції за рахунок відділення відсічною греблею частини водосховища-охолоджувача АЕС.

Перехідний канал будують на під’їзді до мосту через Ташлицьке водосховище (водойма-охолоджувач АЕС). Від 5 квітня по 20 травня рух мостом закритий. Трафік майже нульовий. Виняток — лише для автобусів автогосподарства АЕС та вантажівок безпосереднього виконавця робіт — ПрАТ «Юженергобуд». Решта транспортного потоку змушена тимчасово змінити свій маршрут.

Обабіч дороги за декілька днів вже вирили котлован глибиною 5 метрів. Паралельно з розчищенням основи ведуть геодезичні роботи – фахівці уточнюють розміри та необхідні позначки заглиблення, визначають щільність ґрунту тощо.

«Ми маємо прокласти 3 труби довжиною 36 метрів кожна та діаметром 1400, 1600 і 2400 міліметрів. Навколо них облаштують залізобетонні гільзи, після чого буде відновлено дорожнє покриття. Таким чином буде підготовлено перехідний канал для перенесення комунікацій. У процесі буде вийнято 3 тисячі кубометрів ґрунту, укладено півтори тисячі кубів бетону та 40 тонн арматури», — інформує заступник головного інженера ПрАТ «Юженергобуд» Василь Пастушенко.

За допомогою підземного перехідного каналу згодом буде перенесено до верхньої частини водойми-охолоджувача кінцеву ділянку трубопроводу від насосної підживлення (нині вона потрапляє під розташування відсічної дамби), а на інший бік дороги –  відрізки тепло- та водомереж «АЕС-місто».

Облаштування котловану добігає кінця. Роботи відповідальні вже на першому етапі. Виймати ґрунт слід обережно, щоб не пошкодити лінії зв’язку та комунікації, які проходять поруч. За цим постійно наглядають фахівці АЕС — представники цехів-господарів мереж. Наступні етапи – облаштування щебеневої подушки, бетонна підготовка та початок арматурних робіт.

Читать ещё:  Еще один ведущий мировой производитель оборудования для АЭС будет работать с Энергоатомом без посредников

За словами Василя Пастушенка, матеріалами, механізмами та достатньою кількістю людей об’єкт забезпечений. Роботи ведуться в 2 зміни. За необхідності будівельники готові перейти на 3-змінний робочий графік.

 

Додатково:

Високоманеврена Ташлицька ГАЕС – одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. Основне призначення ТГАЕС — виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання та використання надлишкової нічної енергії.

На нинішньому етапі на Южно-Українському енергокомплексі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 9,8 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *