На енергоблоці №3 ЮУАЕС модернізують обладнання загальноблочної резервної дизель-генераторної електростанції

На енергоблоці №3 Южно-Української АЕС під час нинішнього планово-попереджувального ремонту виконують важливу для підвищення безпеки роботу – модернізацію обладнання загальноблочного резервного дизель-генератора №5.

Резервні дизель-генератори призначені для автоматичної подачі електричного живлення на обладнання в умовах повного знеструмлення атомної електростанції. Усього на ЮУАЕС 11 резервних дизелів. Для першого і другого енергоблоків передбачено по три дизель-генератори – по одному на кожен канал систем безпеки. Третій енергоблок обслуговують п’ять дизелів: три – для систем безпеки та два загальноблочні, що дозволяє розширити можливості електрозабезпечення технологічних процесів у випадку аварії.

Модернізація резервних дизель-генераторів, зокрема системи автоматичного управління, передбачена Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки українських енергоблоків. Проведення таких робіт обумовлено також продовженням строків експлуатації РДГ.

«На енергоблоці №3 в рамках продовження строку експлуатації в 2019 році було виконано модернізацію дизель-генератора №2 та загальноблочного №4. На сьогодні вони перебувають у завершальній фазі дослідної експлуатації. Залишились приймальні випробування і процедури, пов’язані із введенням у промислову експлуатацію», – розповів Володимир Чумак, перший заступник начальника електричного цеху ВП ЮУАЕС.

Модернізація системи управління дизель-генераторів – це заміна фактично всього електротехнічного обладнання.

«Складність цієї роботи полягає у тому, що ми по суті модернізуємо електричну станцію, тобто, це мала електростанція всередині великої з усіма своїми системами, підсистемами, технологічним і електричним захистом, пристроями для розподілу електроенергії. Окрім цього, впроваджується багатоканальність, тобто ми підвищуємо рівень безпеки за рахунок резервування окремих систем і елементів», — пояснює Володимир Чумак.

Розробником проєкту є ПАТ «Техенерго» (м. Львів), а виробником і постачальником обладнання – ТОВ «Вестрон» (м. Харків), яке спеціалізується на автоматизованих системах управління технологічними процесами. Генеральним підрядчиком будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт є фірма «ЕЮМ» з міста Вараш. Загалом до робіт залучено понад 60 ремонтників. Щоб закінчити все вчасно, організовано трьохзмінний графік.

Источник

Читать ещё:  Конкурсная комиссия не поддержала кандидатуру Веры Шикерской на вакантную должность главного врача Южноукраинской больницы (фото)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *