Каскад ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу перевірили на готовність до паводка

Колектив Каскаду ГЕС-ГАЕС (Олександрівська гідро- та Ташлицька гідроакумулююча електростанції) ВП ЮУАЕС до безпечної експлуатації гідротехнічних споруд в умовах проходження весняного паводка готовий. Такого висновку дійшла протипаводкова комісія підприємства за участі представника регіонального офісу Держводагенства водних ресурсів України в Миколаївській області.

Оперативний персонал Каскаду ГЕС-ГАЕС, цеху водо-каналізаційного господарства та теплових мереж, турбінного цеху №2 атомної станції на позачерговому протиаварійному тренуванні відпрацював протипаводкові заходи. Проінспектовано стан гідротехнічних споруд та гідромеханічного обладнання Олександрівської ГЕС і Ташлицької ГАЕС. Забезпечено наявність незнижуваного запасу необхідних хімічних реагентів. Виконано ревізію дренажних насосів. Перевірено засоби зв’язку, плавзасоби, аварійні запаси матеріалів, інструментів, палива. Сформовано необхідну кількість чергових ремонтних бригад, організовано чергування вдома персоналу, який входить до їх складу. Забезпечено постійний контроль за станом основних і допоміжних гідротехнічних споруд, роботою обладнання.

Усі виконані заходи зафіксовано в підсумковому акті комплексної перевірки.  «Колектив Каскаду усвідомлює, що працює на об’єктах підвищеної небезпеки, тому готовність обладнання до роботи в різних режимах у нас в пріоритеті, — наголошує заступник начальника гідротехнічного цеху з експлуатації водосховищ Каскаду ГЕС-ГАЕС ВП ЮУАЕС Андрій Гнезділов. — Заходи з підготовки до пропуску паводкових вод ми проводимо з року в рік. Той факт, що нині синоптики не прогнозують високої весняної повені, на ретельність перевірки не вплинув. Ми маємо досвід літнього, так званого дощового паводка 2019 року. Тоді витрати води в Південному Бузі майже вдвічі перевищили показники весняного водопілля. Отже, до високої води слід бути готовим завжди і в будь-який час».  

За кліматичними показниками весняна повінь 2021 року матиме слабо виражений характер. Про детальніші прогнози метеорологів южно-українські гідроенергетики дізнаються на найближчому засіданні Міжвідомчої комісії при Південно-Бузькому басейновому управлінні водних ресурсів (БУВР) Державного агентства водних ресурсів України. Тоді ж буде встановлено режими роботи водосховищ  бузького басейну на період весняної повені.

Читать ещё:  Военных, контактировавших на Донбассе с Зеленским, отправят на обсервацию

 

Додатково:

Олександрівське водосховище, розташоване в каньйоні р. Південний Буг, у складі гідротехнічних об’єктів Южно-Українського енергокомплексу забезпечує виробництво електроенергії на Олександрівській ГЕС і служить нижньою водоймою для Ташлицької ГАЕС.

Олександрівський гідровузол використовується як захисний бар’єр під час проходження весняних паводків та виконує роль часткового водного акумулятора для зниження вододефіциту в нижній течії Південного Бугу на період літньої межені.

Ташлицька ГАЕС і Олександрівська ГЕС – складові Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. На нинішньому етапі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 9,8 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *