Южноукраїнськ — Перегляд тарифів: варіанти без варіантів

Україною котиться хвиля «тарифних протестів». Комунальні послуги зростають через відміну пільг, підвищення ціни на електрику та газ. В Южноукраїнську це болюче питання підсилює ще й необхідність підняття тарифу на водо- та теплопостачання. Ця «тарифна бомба» була закладена багаторічною деструктивною позицією органів місцевого самоврядування та популістською поведінкою попереднього очільника міста. Тарифи на послуги з централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення, які надає ВП ЮУАЕС, для суб’єктів господарювання в згаданому контексті КП ТВКГ) не переглядали з 01.05.2018 року.

ВП  ЮУАЕС неодноразово звертався до виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради з заявами про встановлення економічно обґрунтованих тарифів на продукцію, яку надає. Ба більше, підприємство готове передати об’єкти водопостачання та очищення стоків на баланс міста та зняти з державного підприємства тягар невластивої збиткової діяльності. Лише за результатами 2020 року ці послуги стали причиною збитків ВП ЮУАЕС в обсязі 42 млн грн. Загальний борг КП ТВКГ перед ВП ЮУАЕС на 1 січня 2021 року перевищує 190 млн грн!

Місцева влада тривалий час відверто ігнорувала пропозиції переглянути тарифи щодо  вартості продукції на основі розрахунків ВП ЮУАЕС. Не брали до уваги навіть заяви про коригування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення з урахуванням окремих складових (збільшення заробітної плати та єдиного внеску). Черговий лист ВП ЮУАЕС з розрахунковими матеріалами було направлено до виконавчого комітету міської  ради 18.12.2020. На офіційному сайті  Южноукраїнської міськради 4.01.2021 оприлюднено два варіанти проєктів рішень, які має розглянути виконавчий комітет. Один – пропозиція ВП ЮУАЕС і другий — виконавчого комітету, де пропонується включити до скоригованих тарифів витрати на оплату праці на рівні заробітної плати у промисловості в Миколаївській області у жовтні 2020 року. Але ж у собівартість продукції закладаються фактичні витрати на виробництво!

Читать ещё:  Южноукраїнськ - УЧАСТЬ МАТЕРІВ ЗАГИБЛИХ ВОЇНІВ АТО В ОБЛАСНИХ ЗАХОДАХ

Проектні тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення за категоріями споживачів:

Южноукраїнськ - Перегляд тарифів: варіанти без варіантів

Відкориговані тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення  мають забезпечити відшкодування витрат ВП ЮУАЕС на оплату праці персоналу, задіяному у ліцензованій діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення.  Різниця у проєктних розрахунках тарифу ВП ЮУАЕС та управління економічного розвитку виконавчого комітету Южноукраїнської міськради суттєва. Таке непорозуміння — крок у ще глибшу прірву. Ця позиція місцевої влади може стати причиною того, що ВП ЮУАЕС ДП НАЕК «Енергоатом» буде змушений припинити ведення невластивої підприємству діяльності, яка приносить шалені збитки. Про свої наміри керівництво ВП ЮУАЕС завчасно попередило місцеві органи самоврядування і, зокрема, колишнього міського голову м. Южноукраїнськ В.Пароконного (лист № 60/11192 від 13.07.2020). Заява ВП ЮУАЕС про наміри з 1 січня 2022 р. припинити надання послуг КП ТВКГ з централізованого водопостачання, водовідведення, виробництва та постачання теплової енергії була оприлюднена і на офіційному сайті підприємства.

Чи усвідомлюють всю драматичність ситуації члени оновленого складу виконавчого комітету? Їм доведеться у будь-якому разі брати на себе величезну відповідальність: приймати непопулярне рішення про підвищення тарифів або шукати альтернативні шляхи забезпечення міста водою і теплом вже до кінця поточного року.

Чергове засідання виконавчого комітету призначене на 20 січня. Серед питань порядку денного і багатостраждальне тарифне питання.

Довідково:  діючі тарифи ВП АЕС у містах-супутниках

Южноукраїнськ - Перегляд тарифів: варіанти без варіантів

Джерело

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *