Южно-Українську АЕС перевірила міжнародна страхова інспекція Ядерного страхового пулу

Южно-Українську АЕС 1-2 грудня перевірила міжнародна страхова інспекція Ядерного страхового пулу (ЯСП). З метою мінімізації ризиків, пов’язаних із розповсюдженням COVID-19, цього разу довелося відмовитися від фізичної присутності співробітників ЯСП на атомному майданчику. Страхові ризики для страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду оцінювали в режимі онлайн. Южно-Українська атомна електростанція стала першою вітчизняною АЕС, де застосовано такий формат перевірки.

З необхідною документацією та матеріалами інспекторська група, до якої входили представники Українського, Британського, Північного (Швеція і Фінляндія) та Китайського страхових пулів, мала змогу детально ознайомитися заздалегідь. На атомну станцію завчасно надіслали уточнюючі запитання. У «листах опитування», заповнених фахівцями АЕС, було максимально відображено інформацію щодо поточного експлуатаційного стану атомної станції, ядерної та протипожежної безпеки.

Міжнародним експертам підчас онлайн перевірки представили презентації за темами, які їх цікавили, а саме: про стан виконання Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки, стан робіт з продовження експлуатації атомних енергоблоків, з періодичної оцінки безпеки, з втілення проєктів модернізації обладнання, щодо експлуатаційних  показників, планових ремонтних кампаній, підвищення пожежної безпеки. Окремо було представлено інформацію про запобігання ризиків, пов’язаних з пандемією COVID-19.

Атомники також надали вичерпні відповіді на всі запитання команди ЯСП, що виникали у процесі представлення презентацій та після їх завершення.

Вели мову про реалізацію рекомендацій та пропозицій попередньої страхової інспекції ЯСП, яка відбулася 2016 року. З 16 отриманих тоді рекомендацій на сьогодні повністю виконано 12, ще 3 рекомендації перебувають у стадії реалізації, 1 носить галузевий характер. У переліку втілених – заходи зі зниження температури у приміщеннях комплектних розподільчих пристроїв, впровадження системи контролю тритію, заміна конденсаторів турбогенераторів та ін. Міжнародні експерти наголосили, що результати від реалізації рекомендацій позитивно відобразилися на основних параметрах безпеки АЕС.

Читать ещё:  ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ БОТУЛІЗМУ

Підбиваючи підсумки дводенної роботи, міжнародні експерти дали високу оцінку рівню безпеки та надійності ЮУАЕС. Керівник інспекції Валері Мартель (Британський пул), яка відповідала в міжнародній команді за напрямок «ядерна безпека та відповідальність перед третіми особами» під час підсумкової відеоконференції зазначила: «Протягом багатьох років Южно-Українська АЕС експлуатується надійно та безпечно. Хочу звернути увагу на заміну мідних трубок конденсаторів, це усунуло загрозу цілісності трубного апарату парогенераторів. На основі наданих матеріалів можна зробити висновок, що на АЕС відсутні проблеми щодо контролю гермооболонки та елементів першого контуру. Тут діє комплексна програма оцінки культури ядерної безпеки. Дуже добре поставлена робота з контролю радіоактивних викидів та стану навколишнього середовища. Коли станція працює в нормальному режимі, вона чинить мінімальний вплив на довкілля».

Експерти відзначили також добре організовану роботу з впровадження протиепідемічних заходів, пов’язаних з пандемією COVID-19, зокрема психологічну та соціальну підтримку персоналу.

Серед позитивних практик  названо і наявність, оснащення та оперативність дій протипожежних об’єктових бригад, наявність різних джерел пожежогасіння, продовження роботи над вдосконаленням системи виявлення пожеж та ін. Разом з тим інспектори вважають, що за напрямком «пожежна безпека» на підприємстві є можливості для вдосконалення. Тому вони мають намір надати з цього приводу декілька рекомендацій. Представники ЮУАЕС завірили, що обов’язково врахують їх у своїй діяльності з підвищення безпеки експлуатації атомної станції.

Остаточний звіт міжнародної страхової інспекції ЯСП на ЮУАЕС буде підготовлено за місяць.

Додатково

Згідно з Законом України «Про цивільну відповідальність за ядерну шкоду та її фінансове забезпечення» (2001 р.) ДП НАЕК «Енергоатом» як оператор ядерних установок здійснює страхування цивільної відповідальності за ядерний збиток, який може виникнути в результаті ядерного інциденту. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України (червень 2003 р.) цей вид страхування включено до переліку обов’язкових.

Читать ещё:  Соціальну програму Ташлицької ГАЕС вже реалізовано майже на 205 млн грн

Забезпечення фінансових гарантій з відшкодування можливого ядерного збитку шляхом страхування цивільної відповідальності є обов’язковою умовою видачі ліцензії на експлуатацію ядерних установок (ст. 43 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»).

Абсолютним світовим монополістом зі страхування та перестрахування цивільної відповідальності за ядерний збиток є Міжнародна пулінгова система – об’єднання національних пулів.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *