В Южноукраїнську відбулися публічні обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій

12 листопада в інформаційному центрі ЮУАЕС відбулися публічні обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КЗПБ), а також її плану екологічних та соціальних заходів. Щоб запобігти поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, публічні обговорення відбулися в онлайн форматі за допомогою платформи Google Meet.

Консультант групи управління проєктом КЗПБ енергоблоків АЕС України Людвиг Литвинський, відкриваючи захід, зауважив: «Над підвищенням рівня безпеки своїх енергоблоків Енергоатом працює постійно. Зокрема, у 2002-2005 роках було впроваджено Комплексну програму модернізації та підвищення безпеки енергоблоків АЕС України. Згодом – Концепцію підвищення безпеки діючих енергоблоків атомних електростанцій. Що стосується КЗПБ, то вона оновлюється і доповнюється. Це – «жива» програма».

На кінець третього кварталу поточного року із 1295 заходів, які треба реалізувати на українських атомних енергоблоках, виконано 988. На Южно-Українській АЕС програмою передбачено виконання 235 заходів, на сьогодні реалізовано 188.

«Нині є проблеми з фінансуванням. Нова модель Енергоринку поки не приносить Енергоатому доходів, які б дозволили виконувати програму підвищення безпеки енергоблоків у повному обсязі, тому частину заходів ми змушені перенести. Та все ж так звані постфукусімські заходи нам вдалося виконати майже у повному обсязі. Залишився один захід, строк його виконання – 2022 рік. Вважаю це хорошим показником», — зауважив заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з модернізації і реконструкції Андрій Біндюков у перебігу обговорення питання.

Інформацію щодо реалізації КЗПБ, зокрема, перелік усіх заходів за типами енергоблоків, а також картки кожного заходу КЗПБ оприлюднено на офіційному сайті ДП НАЕК «Енергоатом».

Довідково

ДП «НАЕК «Енергоатом» з метою доведення безпеки атомних енергоблоків України до рівня, що відповідає міжнародно визнаним вимогам з ядерної безпеки та охорони довкілля реалізує Комплексну (зведену) програму підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій. (Постанова Кабінету Міністрів України №1270 від 07.12.2011 р.).

Читать ещё:  В Харькове ради квартиры похитили пенсионерку

Виконання КЗПБ здійснюється за рахунок власних коштів НАЕК «Енергоатом», а також кредиту, наданого Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Євратомом. Для проєктів, що кредитуються ЄБРР, банк визначив спеціальні вимоги:  позичальник має прийняти та впровадити План екологічних та соціальних заходів (ПЕСЗ), а також скласти, оприлюднити та виконувати План залучення зацікавлених сторін (ПЗЗС) протягом виконання проєкту.

Згідно з Планом екологічних та соціальних заходів КЗПБ та Планом залучення зацікавлених сторін КЗПБ Енергоатом проводить публічні обговорення в містах-супутниках АЕС з метою підтримання конструктивних  відносин з громадськістю, яка зазнає або потенційно може зазнати впливу від реалізації КЗПБ.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *