Хто банкрутує «Енергоатом»? Інтерв’ю з керівником компанії Петром Котіним.

«Інформація про те, що я вчинив корупційне правопорушення, не відповідає дійсності»

Після запуску нової моделі енергоринку (з 1 липня 2019 року) в найгіршому становищі серед усіх гравців опинилася донедавна одна з найуспішніших енергокомпаній – державне підприємство «НАЕК «Енергоатом». Борги енергоринку перед ним сягнули 23 млрд грн. І якщо половина цієї суми накопичувалась ще до запуску нової моделі – протягом 20 років, то друга половина (11,5 млрд грн) приросла всього за рік і чотири місяці. Винних відразу «знайшли»: у пресі почали з’являтись публікації про неефективний менеджмент «Енергоатома», який нібито «довів українські» АЕС до злиднів». До занепаду нібито приклали руку й «російські агенти», роботу яких курує одіозний політик Андрій Деркач (з вересня він під санкціями США) через свого хрещеника, юриста Германа Галущенка. Нині Глущенко займає посаду віце-президента «Енергоатома». З власних джерел «Главкома» відомо, що найближчим часом уряд призначить його президентом НАЕК «Енергоатом».

Якщо ж абстрагуватися від політичних «хвостів» деяких менеджерів компанії, то цілком очевидною стає така картина: збитковим «Енергоатом» став після того, як уряд спільно з державним регулятором —  Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), зобов’язав державні підприємства «Енергоатом» та «Укргідроенерго» забезпечувати населення електроенергією за пільговою ціною. Відповідно до покладених спеціальних обов’язків (ПСО), «Енергоатом» змушений був  продавати 80% від обсягу виробленої електроенергії ДП «Гарантований покупець», яке ніколи вчасно не розраховується з атомниками. Водночас спритні ділки перепродували дешеву електроенергію від АЕС за ринковими цінами, тобто в рази дорожче. Окремі експерти переконані: такими діями влада зумисне банкрутує «Енергоатом».

«Главком» звернувся до керівника державної компанії Петра Котіна з проханням прояснити поточну ситуацію в атомній енергетиці та озвучити можливі шляхи порятунку компанії.

Читать ещё:  СБУ провела обшуки у Мураєва.

Наприкінці березня 2020 року Кабінет міністрів призначив Петра Котіна тимчасовим виконувачем обов’язків президента ДП «НАЕК «Енергоатом». До того він працював генеральним директором Запорізької АЕС.

«Енергоатом» звітує про готовність АЕС до роботи в осінньо-зимовий період. У цей же час прем’єр Денис Шмигаль, за ініціативою Міненерго, доручив провести службову перевірку керівника «Енергоатома» Петра Котіна. В чому вас звинувачують і як триває це розслідування?

Інформація про те, що я нібито вчинив якесь корупційне правопорушення, не відповідає дійсності. Поміж тим, цю неперевірену інформацію поширювали окремі інтернет-видання, не звертаючись за коментарями ні до мене, ні до пресслужби. Під «корупційним правопорушенням» ці ЗМІ мали на увазі розпорядження про недопуск співробітників Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) до приміщення «Енергоатома» у липні цього року.

Але ж відповідно до розділу ІІІ Порядку проведення перевірок організації роботи із запобігання і виявлення корупції № 223/20, затвердженого наказом НАЗК 27 травня 2020 року, для суб’єкта перевірки передбачена можливість недопуску уповноваженої особи (співробітника НАЗК) до її проведення. Коли представник НАЗК прийшов до мого кабінету з відповідними документами, у юристів компаніі виникли зауваження до оформлення цих документів. І тоді, за згодою представника НАЗК(!), ми склали акт про недопуск для виправлення наявних зауважень. Після цього і почалися маніпуляції, які продовжуються й дотепер.

Але ж недопущення співробітників НАЗК до перевірки не є корупційним або пов’язаним з корупцією правопорушенням і навіть не тягне за собою внесення службової особи, що прийняла таке рішення, до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

До того ж, перевірка діяльності «Енергоатома» співробітниками НАЗК вже давно почалася і наразі компанія веде активний діалог з НАЗК.

Читать ещё:  Телебачення ЮУАЕС - Підвищення безпеки АЕС

НАЕК «Енергоатом» і я, як її керівник, готові до діалогу і з органами державної влади, і з учасниками ринку, і з правоохоронними органами, і з чесними професійними ЗМІ.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *