ЮУАЕС перевіряли комісії НАЕК «Енергоатом»

Впродовж тижня, з 19 до 23 жовтня діяльність Южноукраїнського енергокомплексу паралельно перевіряли дві комісії НАЕК «Енергоатом». Одна оцінювала готовність відокремленого підрозділу до роботи в осінньо-зимовий період, друга – стан охорони праці на підприємстві.

З огляду на епідситуацію, робота комісій була частково переформатована. Скорочено термін перебування на об’єкті, зведено до мінімуму спілкування з персоналом,  увагу сконцентровано на роботі з документами. Олександр Остаповець, заступник генерального інспектора – директор з нагляду за безпекою НАЕК «Енергоатом» зазначає: «Щоб зменшити контакти, комісії прибули скороченим складом. Деякі інспектори перевіряють одразу обидва напрямки. Програми були сформовані завчасно, нам надано всю необхідну документацію. Роботу організували таким чином, щоб запобігти скупченню персоналу. Маршрути обходів прокладені так, щоб мінімально пересікатись з персоналом станції».

Перелік організаційно-технічних заходів з підготовки ЮУАЕС до роботи в осінньо-зимовий період цього року налічував 67 пунктів. Загальна вартість робіт склала 1 млн 407 тис. гривень. Все заплановане реалізовано в повному обсязі. Під час перевірки члени комісії оцінювали загальний стан готовності підприємства працювати в складних зимових умовах і забезпечувати населення електричною і тепловою енергією. Перевіряли стан технологічного обладнання, трубопроводів, арматури, електротехнічного устаткування, систем опалення, вентиляції, будівель. Аналізували також виконання заходів з підвищення надійності енергоблоків, ремонту обладнання, забезпечення паливом.

«Суттєвих зауважень щодо роботи основного обладнання Южно-Українського енергокомплексу і моментів, які б могли негативно вплинути на несення навантаження в осінньо-зимовий період не виявлено», — підсумував роботу комісії начальник відділу нагляду за технічною безпекою дирекції нагляду за безпекою НАЕК «Енергоатом» Дмитро Ксенофонтов.

Комплексна перевірка стану охорони праці у відокремлених підрозділах НАЕК «Енергоатом» проводиться раз на два роки, то ж поле діяльності для членів другої комісії було дещо ширшим. Крім роботи з документами вони здійснили обхід території, виробничих приміщень, обладнання, перевірили робочі місця  на відповідність вимогам безпеки.

Читать ещё:  Енергоблок №2 ЮУАЕС – в мережі!

Голова комісії, начальник відділу охорони праці та пожежної безпеки дирекції з нагляду за безпекою НАЕК «Енергоатом Олександр Григоренко поділився враженнями після обходу. «Приємно було спостерігати за облаштуванням риштування на проммайданчику АЕС. Шестеро працівників, що працювали на висоті, були у необхідному спорядженні, з ременями безпеки, присутній спостерігаючий, правильно оформлений наряд. Відчувалось, що люди ставляться з відповідальністю і до своєї безпеки, і до поставленого завдання. Хоч загалом за результатами обходів без зауважень не обійшлось. Комісія для того і створена, щоб вказати на недоліки, надати рекомендації. Вони будуть відображені в акті. Зокрема, в умовах карантину ми звертали увагу на дотримання працівниками АЕС протиепідемічних правил. Є поодинокі порушення маскового режиму на підприємстві. Я здивований. Атомна електростанція – режимне підприємство, є наказ, його необхідно виконувати. Заспокоює факт, що такі випадки поодинокі. Загалом за результатами перевірки враження позитивне, охорона праці на ЮУАЕС на належному рівні», — зазначив голова комісії з охорони праці.

Перевірка готовності до роботи в осінньо-зимовий період та комплексна перевірка з охорони праці проводилась в усіх підрозділах атомної станції, а також на Олександрівській ГЕС і Ташлицькій ГАЕС. Крім об’єктів енергокомплексу члени комісій здійснили перевірку ремонтно-механічного заводу, що входить до складу ВП «Атоменергомаш» та Южноукраїнського відділення ВП «Складське господарство».

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *