Атомпрофспілка — Результативний протест

Акція протесту, яку українські атомники провели в Києві 19 серпня, призвела до позитивного результату, щойно розпочавшись. Окремі вимоги, висунуті Атомпрофспілкою, були виконані того ж дня.

19 серпня в Києві представники трудових колективів ДП «НАЕК «Енергоатом» зібрались на акцію протесту. До таких дій українських атомників змусила відверто дискримінаційна позиція Уряду щодо державної енергетичної компанії. Ініціювала протестний рух Атомпрофспілка. Серед основних вимог: повернення Компанії на енергоринок України як повноцінного учасника; погашення заборгованості, що утворилась на оптовому ринку електричної енергії; використання потужностей АЕС у повному обсязі.

В той час, як на Хрещатику формувалась колона з представників трудових колективів атомних електростанцій та членів Атомпрофспілки, щоб рушити до будівлі Кабінету Міністрів, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль запросив на зустріч лідера протестного руху, заступника голови Атомпрофспілки Олексія Лича. Діалог віч-на-віч тривав 45 хвилин. Від імені трудового колективу НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич озвучив Прем’єру вимоги, доповів про стан справ в атомній енергетиці та запропонував рішення, які дозволять вивести галузь з кризової ситуації.

Про результати зустрічі з очільником Уряду Олексій Лич повідомив учасників акції: «Ми детально обговорили всі вимоги, кожен пункт. Окремі з них будуть виконані невідкладно. На засіданні Кабінету Міністрів України, перш за все, буде прийнято рішення з перегляду постанови Кабміну щодо спеціальних зобов’язань, — ПСО. Тобто, практично, наша акція вже  має успіх. Крім того, створено штаб при Кабінеті Міністрів України для вирішення кризових питань, які виникають в енергетичній галузі. Мене запрошено до участі в роботі цього штабу. Там можна буде висловити точку зору атомників, а також взяти участь в розробці заходів щодо виходу з кризового стану. Всі питання, які були підняті у нашому зверненні, у нашій Вимозі, були розглянуті. Необхідність у пікетуванні Кабміну відпала. Я вдячний вам за підтримку, за оперативність і за готовність відстоювати інтереси атомної енергетики».

Протестувальники згорнули акцію. Надвечір того ж дня були внесені зміни до ПСО в редакції, запропонованій атомниками, що значно спрощує укладення прямих договорів на енергоринку. А вже наступного дня ВП «Енергоатом-Трейдінг» НАЕК «Енергоатом» провів запланований аукціон з продажу електричної енергії, виробленої АЕС за двосторонніми договорами, на якому було виручено 24,9 мільйона гривень. Ключовим індикатором для організації продажу стало рішення Уряду про внесення змін до формули розрахунку мінімальної вартості електроенергії для продажу на комерційних сегментах ринку.

Читать ещё:  Южноукраїнськ -  Розклад ігор Чемпіонату Миколаївської області з футзалу

Хоч ці зрушення позитивні, розслаблятись не варто, зауважив Олексій Лич: «Ми з вами маємо щотижня аналізувати рішення, прийняті Урядом, Міністерством енергетики і слідкувати за тим, щоб вони були спрямовані в бік інтересів працівників атомно-енергетичного сектора та, головне, — на збереження енергетичної безпеки України».

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *