Депутати Миколаївської обласної ради звернуться до ВР і Кабміну з вимогою виплатити компенсацію людям, які проживають в зоні спостереження Южно-Української АЕС. Документ

«Наш край» підтримав звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України в якому вимагає виплатити компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Южно-Української атомної електростанції. За словами голови фракції «Наш Край» в Миколаївській обласній раді Юрія Кормишкіна дане питання підтримали постійні депутатські комісії та винесли його на розгляд сесії.
«Дане питання заслуговує особливої уваги. Люди які проживають в зоні спостереження Южно-Української АЕС повинні отримати гарантовану законом компенсацію. «Наш Край» має тверду позицію в даному питанні. Ми однозначно будемо голосувати за звернення та за вирішення даної проблеми», — підкреслив Юрій Кормишкін.
Відповідно до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та постановою Кабміну, місцевим бюджетам перераховується держсубвенція на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає в зоні Южно -Української АЕС.
З тексту звернення відомо, що діяльність Кабінету Міністрів України упродовж останніх чотирьох років призводить до того, що усі кошти, отримані від збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, не спрямовуються в повному обсязі від коштів сплачених до державного бюджету ДП НАЕК «Енергоатом».
За період 2010-2017 років нарахування ДП НАЕК «Енергоатом» і постановами Кабінету Міністрів України про виділення коштів на вирішення соціально-економічних проблем в зонах спостереження України недофінансовано на 907 509 млн. гривень.
Сума недофінансування коштів відповідно до затверджених постанов КМУ для населення, яке проживає в зоні спостереження Южно-Української АЕС складає 168 088 млн. грн. З цієї суми обласний бюджет Миколаївської області недоотримав – 50, 426 млн. грн.
«Цих коштів достатньо для виконання обласної програми освітлення всіх сіл Миколаївської області», — стверджують депутати у своєму звернені.
Таким чином, для більш ніж 800 тисяч людей, які проживають в 462 населених пунктах України у зоні спостереження підприємств ядерної енергетики, у тому числі у зоні спостереження Южно-Української АЕС, це суттєва сума, яка б могла бути направлена на покращення умов життя в регіоні.

Читать ещё:  Первомайск - Встреча руководителей детских студий

Звернення-ЮАЕС

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *