На ЮУАЕС почесних донорів побільшало. Фото.

Цього року до лав почесних донорів України потрапили ще троє працівників ВП ЮУАЕС. На енергокомплексі працює чимало людей, для яких донорство крові благородною справою життя — 320 осіб здають кров регулярно. З них 65 носять звання «Почесний донор України». Цією нагородою відзначають тих, хто здав кров і її компоненти сорок та більше разів.

Електрозварювальник будівельно-монтажного управління Петро Топчій почав здавати кров з 2003-го року, а у 2017-му став Почесним донором України. Вперше у нього відібрали кров для дружини, коли чекали на первістка. Далі відгукнувся на прохання знайомих, потім знадобилося допомогти співробітнику. Нині за плечима у чоловіка вже більше п’ятдесяти кроводач. Однак, він нічого особливого в цьому не бачить: «Коли потрібно допомогти, то чому б і ні. Це може комусь допомогти вийти зі складної ситуації, навіть врятувати життя».

Звання Почесного донора вже має і працівник цеху теплової автоматики та вимірювань Максим Олексієнко. Напередодні Дня донора він здав кров 48-ий раз. Як і Петро Топчій вперше прийшов до відділення заготівлі крові перед народженням дитини. Тепер його донорству вже 12 років.

Серед донорів Южноукраїнська  наймолодший — працівник електроцеху Владислав Манзюк. Хлопцю — 22 і це його третя кроводача. Залучитися до благородної справи та поділитися кров’ю планував ще з юності.

А от інженера служби головного метролога Тетяну Велігуру до донорства привела хвороба мами. «У будь якому випадку – це потрібна справа. Адже люди цього потребують, їм це необхідно», — зазначає Тетяна. Взагалі ж жінок-донорів у Южноукраїнську 26 осіб. Дівчата ще не почесні, але вже досвідчені дарувальниці крові. На рік жінки можуть здати кров 4 рази, чоловіки – 5.

Читать ещё:  Названо середній розмір пенсій після індексації

Завдяки атомникам, які складають більшість міських так званих кадрових донорів, у відділенні заготівлі та переробки крові южноукраїнської лікарні, за словами, його завідувачки Людмили Староконь, не знижується запас, і, за необхідності, можна допомогти всім мешканцям Южноукраїнська, у тому числі й працівникам АЕС. Лікарня повинна мати кров усіх груп. Зважаючи на те, що у крові і плазми є певні терміни придатності, запаси слід поповнювати регулярно.  Раніше можна було сподіватися на сусідні станції – обласну, Вознесенську та Арбузинську. Нині вони закриті і розраховувати доводиться лише на власні сили. За словами Людмили Староконь, цього року було вже 370 кроводач, за медичними показниками. У той же час вже використали для планових та позапланових операцій 38 літрів еритроцитарної маси.

Южно-Українська АЕС традиційно стимулює працівників, які вперше отримали звання Почесного донора. Серед передбачених законодавством заохочень для донорів — звільнення від роботи у день здачі крові, відгул та відшкодування за харчування у розмірі 300 грн. Кошти виплачують з міського бюджету, як і матеріальну допомогу, яку надають раз на рік. У 2020-му вона становитиме 405 гривень. Законодавством передбачено також 10% доплати до пенсії Почесним донорам.

Зважаючи на карантин, цього року традиційного урочистого вшанування для нових Почесних донорів не влаштовували. Проте забір одного з найважливіших компонентів людського життя не припинявся.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *