Звернення П. Котіна до 34-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС

26 квітня, 34 роки тому сталася аварія на Чорнобильській АЕС. Ця трагічна дата назавжди залишиться для нас нагадуванням про мужність наших колег-атомників, які віддали життя та здоров’я заради порятунку мільйонів життів.

Неможливо переоцінити героїзм та жертовність тих, хто в перші години після аварії самовіддано та безстрашно виконував роботи з локалізації її наслідків. З вдячністю та величезною повагою ми згадуємо сьогодні кожного з ліквідаторів тієї жахливої події.

Страшний урок Чорнобиля став точкою відліку для виникнення та становлення нової філософії експлуатації атомних електростанцій, в якій найголовніше місце займає безпека. Щоденно доводячи нашу прихильність невпинному підвищенню безпеки експлуатації енергоблоків АЕС, ми діємо у тісній співпраці зі світовою атомною спільнотою. Її згуртованість у прагненні до уникнення порушень у роботі атомних електростанцій після аварії на ЧАЕС сягнула небаченого до того часу рівня. Спираючись на сумний досвід Чорнобиля, Всесвітня асоціація операторів, що експлуатують атомні електростанції, сформувала та почала впровадження на усіх АЕС світу нові принципи підтримання та вдосконалення рівня безпечної експлуатації. У процесі вивчення причин аварії з’явилось основоположне поняття культури безпеки, яке передбачає формування особистої відповідальності за підтримання безпечної експлуатації АЕС в кожного без виключення працівника атомної галузі.

За останні роки українськи атомники довели, що будь яке наше рішення чи дія підпорядковані усвідомленню найвищого пріоритету безпеки. Саме тому зараз із впевненістю можна стверджувати, що українські АЕС є надійним да безпечним джерелом доступної електроенергії для кожного громадянина України, забезпечуючи виробництво більше половини від усієї електроенергії, що споживає наша Держава.

Ми ніколи не забудемо сумний досвід Чорнобилю, і я переконаний, що наша пам’ять, наш професіоналізм завжди будуть нагадувати нам: ми не маємо права на помилку.

Читать ещё:  Допомога захисникам України. Телебачення ПАЕС. 16 июн. 2022 г.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *