Южно-Український енергокомплекс: рік 2019 – рядок в історію

За плечима залишається ще один складний, але успішний для южно-українських енергетиків рік. Про те, яким він був, розповість перелік головних подій та досягнень колективу.

6 березня енергоблок №2 Южно-Української АЕС виведено на рівень теплової потужності 3045 МВт, що відповідає 101,5% проектної потужності. Специфікою цієї модифікації була «змішана» активна зона, до складу якої входять тепловиділяючі збірки компаній «Westinghouse» і «ТВЕЛ». 45 надпроектних теплових мегават потужності дозволяють отримати близько 15 додаткових електричних мегават з енергоблока.

8 квітня — головний інженер ЮУАЕС Микола Феофентов став одним з лауреатів Державної премії України в галузі науки та техніки 2018 року. Премію присуджено за роботу «Розробка та впровадження конденсаторів парових турбін атомних електростанцій».

17 квітня — колектив Южно-Українського енергокомплексу став призером Національного конкурсу «Благодійна Україна-2018». Це вже друга нагорода, здобута колективом енергокомплексу за надання благодійної допомоги літнім людям в рамках довгострокової акції «Ветеран».

Квітень, вересень  — на енергоблоках №2 і №3 відповідно проведено функціональні випробування перевантажувального контейнера компанії Нoltec. Робота передбачена програмою впровадження технології Нoltec для зберігання відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) у централізованому сховищі ВЯП (ЦСВЯП), яке споруджують на території зони відчуження Чорнобильської АЕС. Результат випробувань: обладнання відповідає проектній документації та сумісне з обладнанням АЕС.

Червень – у процесі планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №2 модернізовано перевантажувальну машину — оновлено її систему управління. Реконструкцію виконано в рамках програми розширення експлуатації ядерного палива Westinghouse, а також впровадження технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом з застосуванням контейнерів компанії HOLTEC.

Жовтень — ЮУАЕС ввела в дослідну експлуатацію модифіковану перевантажувальну машину енергоблока №1. Під час планово-попереджувального ремонту тут було проведено заміну апаратно-програмного комплексу системи керування. У результаті завантаження активної зони першого «мільйонника» паливними збірками та відвантаження відпрацьованого ядерного палива з басейну витримки було виконано вже за допомогою оновленої перевантажувальної машини.

Читать ещё:  В Южноукраинске завершился IV Международный фестиваль-конкурс вокального искусства «Місто дитинства»

30 вересня — 31 жовтня — у зоні спостереження ЮУАЕС завершено активну фазу процесу громадських слухань з питань обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 та можливого впливу на навколишнє середовище. Загальна кількість зареєстрованих учасників склала 1315 осіб. 118 з них представляли 16 громадських організацій.

Листопад — на енергоблоці №3 ЮУАЕС реалізовано унікальну для українських атомних електростанцій роботу — очищення маслосистеми турбіни від внутрішніх відкладень, що призводили до прискореної деградації мастильних матеріалів. Очищення маслосистеми дозволить южноукраїнським атомникам вирішити проблему якості вогнетривкої рідини в системі змащування турбіни і турбоживильних насосів.

Листопад — на енергоблоці №3 ЮУАЕС завершено заміну конденсатора турбіни. Це була одна з основних робіт, які визначали тривалість ремонтної кампанії, на її виконання передбачалось 170 діб. Заміна конденсатора сприятиме підвищенню ефективності роботи енергоблока №3 ЮУАЕС в цілому. Це був один з важливих кроків на шляху до продовження строку його експлуатації. Вперше в Україні замінено конденсатор на швидкохідній турбіні.

Під час планового ремонту енергоблока №3 ЮУАЕС паралельно з заміною конденсатора турбіни К-1000-60/3000 виконано унікальну роботу – заміну трубного пучка конденсаторів турбоживильних насосів рядів А і Б. Трубки, що були виготовлені з мідно-нікелевого сплаву, замінили на нержавіючі, що сприятиме підвищенню якості циркуляційної води.

Березень-листопад – загальна тривалість планово-попереджувальних ремонтів на трьох енергоблоках ЮУАЕС замість 358 запланованих склала 326,17 доби. За рахунок оптимізації строків ремонтних і реконструктивних робіт, відповідального та сумлінного ставлення персоналу до їх виконання річну ремонтну кампанію  вдалося скоротити на 31,83 доби.

18-22 листопада – на ЮУАЕС відбулось комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблока №3 до експлуатації в надпроєктний строк. Інспекційне обстеження енергоблоків, які готують до роботи у надпроєктний строк, передбачене ядерним законодавством України. Це обов’язковий крок на шляху до отримання права на довгострокову експлуатацію ядерної установки.

Читать ещё:  Южно-Український енергокомплекс у липні. Виробничі показники

17 грудня в Южноукраїнську пройшли громадські слухання з питання продовження терміну експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС. Організатором заходу була Державна інспекція ядерного регулювання України. Участь у громадських слуханнях взяли 874 особи. Із них 111 — представники громадських організацій та ЗМІ. Ці слухання стали знаковими для компанії «Енергоатом», адже вперше продовжити ресурс енергоблока заплановано до завершення проєктного строку його експлуатації.

 

 

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *