Представниця ЮУАЕС взяла участь у Всесвітній Жіночій конференції IndustriALL

Делегація Атомпрофспілки України взяла участь у Всесвітній Жіночій конференції Глобального союзу IndustriALL, яка відбулась 18-19 листопада в Женеві (Швейцарія). У складі делегації була представниця ЮУООП, член гендерної комісії профспілкового комітету ЮУАЕС, профорг хімічного цеху Тетяна Турчина.

IndustriALL об’єднує  понад 50 мільйонів працівників зі 140 країн. Це організація глобальної солідарності, що відстоює право на гідні умови праці для працівників в усьому світі. Вона пропагує нову економічну модель, основану на демократії і соціальній справедливості, де найвищою цінністю є людина.

Програма Женевської жіночої конференції була спрямована на те, щоб зламати стереотипи, змінити ставлення щодо можливостей профспілок, запропонувати стратегії для подолання бар’єрів, які стоять на шляху сприйняття рівності чоловіків і жінок. «Обидва дні конференції були наповнені емоційними виступами. Вражає те, наскільки принципово різний спектр проблем у жінок з різних країн. Наприклад, представницям Ірану і Іраку влада взагалі  не дозволила виїзд до Швейцарії. Делегатка з Алжиру 8 місяців провела у в’язниці через боротьбу за права жінок, її подруга і досі ув’язнена. В ПАР зростає кількість згвалтованих та вбитих жінок, в тому числі і на роботі. Філіппінки  пишаються тим, що добились відпустки після пологів для догляду за дитиною тривалістю 105 днів. В Азербайджані неоплачувана декретна відпустка триває 6 місяців. У Швейцарії ж надається відпустка  не лише матері з нагоди народження дитини, а й батькові тривалістю 20-днів , а також прийнято закон, спрямований на недопущення дискримінації, в результаті чого в парламент обрано рекордну кількість жінок – 40%. В Перу досягненням вважають те, що трудовий договір укладають не на 15, а на 30 днів. На загальному фоні Україна і Білорусь виглядають досить соціально орієнтованими державами. Головне – не втратити ці надбання», — розповіла делегат конференції Тетяна Турчина.

Читать ещё:  Помогите спасти человека: учительница из Южноукраинска Елена Друмова нуждается в помощи

Учасники конференції обговорили два документи: «Конвенція №190» та «Індустріалізація 4.0». «Конвенція №190»– це правовий документ, направлений на викорінення насилля на робочому місті морального, фізичного, гендерного. «Індустріалізація 4.0»  враховує зміни, викликані автоматизацією, широким впровадженням штучного інтелекту і як наслідок – скорочення робочих місць, зокрема для жінок. З іншого боку, сучасні технології дають можливість гнучкої зайнятості, що може позитивно відобразитись на балансі між роботою і особистим життям працівників.

 На Женевській конференції затверджено план подальших дій:

  • підвищувати рівень обізнаності і проводити навчання для членів профспілок;
  • організувати в країнах – членах IndustriALL активну кампанію за ратифікацію «Конвенції №190»;
  • мобілізувати членів профспілки на вирішення проблем насилля і домагань у сфері праці;
  • сприяти навчальному процесу, підвищенню кваліфікації і укріпленню потенціалу для захисту робочих місць для жінок.

Під час обговорення учасники заходу висловили думку, що на подібні жіночі конференції необхідно запрошувати і чоловіків, аби спільно вирішувати питання гендерної рівності.

Співголова жіночого комітету IndustriALL Ева Маркос зазначила: «Ми надали жінкам безпечні умови, щоб вони могли розповісти про свій досвід і про свою боротьбу за власні права. Це була продуктивна конференція».

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *