На Южно-Українській АЕС проведено комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблока №3 до експлуатації в надпроєктний строк

На ЮУАЕС з 18 по 22 листопада проводилось комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблока №3 до експлуатації у надпроєктний строк. До команди експертів входили фахівці Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ), Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ), НАЕК «Енергоатом», Миколаївської облдержадміністрації.

У вітальному слові генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко зазначив: «Колектив нашого підприємства готувався до продовження експлуатації енергоблока №3 впродовж декількох років. Ми надамо вам можливість побачити той обсяг робіт, який виконали наші спеціалісти та підрядні організації. Проведено значну роботу з ремонту, реконструкції та модернізації обладнання, з реалізації Комплексної програми підвищення безпеки енергоблока, впроваджено постфукусімські заходи, виконано роботу з управління старінням енергоблока. Обсяг робіт проведений колосальний, величезні фінансові затрати. У нас хороші очікування від перевірки».

Директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок ДІЯРУ, заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки Борис Столярчук, який очолював комісію, в свою чергу зауважив: «Ми приїхали упевнитись у тому, що все, надане станцією на паперових носіях, насправді виконано».

Інспекційне обстеження енергоблоків, які готують до роботи у надпроєктний строк, передбачене ядерним законодавством України. Це обов’язковий крок на шляху до отримання права на довгострокову експлуатацію ядерної установки.

Під час перевірки було оцінено стан реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблока (КзПБ); технічний стан обладнання, трубопроводів, споруд, будівельних конструкцій; перевірено стан радіаційної безпеки та системи поводження з радіоактивними відходами; стан робіт з організації протипожежного захисту; аварійну готовність та реагування; дотримання норм та правил екологічної безпеки.

Інспекційне обстеження енергоблока №3 проводилось протягом тижня, висновок комісії оголосив директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок ДІЯРУ, заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки Борис Столярчук: «Ми проводили інспекцію за тринадцятьма напрямками, по кожному напрямку зроблено висновок. На поточний час ми не бачимо застережень щодо можливості продовження терміну експлуатації енергоблока №3».

Уже 22 листопада на сайті ДІЯРУ розміщено акт комплексного інспекційного обстеження енергоблока №3 ЮУАЕС, що дало старт публічному громадському обговоренню питання щодо можливості продовження експлуатації енергоблока в надпроєктний строк. Впродовж місяця зацікавлені сторони можуть ставити свої запитання та надавати пропозиції. Громадські слухання, які проводитиме Державна інспекція ядерного регулювання, заплановані на 17 грудня в Южноукраїнську. Лише після Звіту про проведення громадського обговорення на колегії ДІЯРУ буде прийнято рішення щодо подальшої долі енергоблока №3 Южно-Української АЕС.

Читать ещё:  В президентской гонке за полтора месяца до выборов лидируют три кандидата

Термін дії ліцензії на право здійснення діяльності «експлуатація ядерної установки енергоблока №3 ЮУАЕС» закінчується у лютому 2020-го року. Тож поки що енергоблок готують до виведення з поточного планового ремонту.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *