День вишиванки 2018: історія і традиції свята

Вже у цей четвер, 17 травня, українці по всьому світу відзначатимуть День вишиванки. Це свято, присвячене українській національній культури і традиціям, незважаючи на свій відносно молодий вік вже придбало широку популярність і стало традиційним.

Крім того, святкові акції, присвячені українській вишитій сорочці, проводяться не тільки в Україні, але й далеко за її межами – в країнах Європи, Канаді, Сполучених Штатах Америки, Австралії. В цей день, який щороку відзначається у третій четвер травня, усі охочі можуть долучитися до свята, одягнувши вишиванку на роботу або навчання.

Історія Дня вишиванки

День вишиванки був заснований студентами Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича в 2006 році.

Спершу вишиванки одягнули лише кілька десятків студентів і викладачів. Протягом наступних років масштаби святкування в Україні тільки росли. Крім того, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу. У 2014 році свято відзначали, крім України, вже у восьми країнах світу: США, Канаді, Німеччині, Італії, Франції, Португалії, Румунії, і навіть у Росії, незважаючи на анексію Криму і розв’язану Кремлем агресію на Донбасі.

З початком бойових дій на Сході України вишиванки регулярно дарують українським захисникам. На сьогодні географія свята охоплює понад 50 країн.

Традиції на День вишиванки

Однією з найяскравіших традицій свята стали паради вишиванок, які з 2008 року проводяться майже в усіх великих українських містах. У минулому році з нагоди Дня вишиванки в Україні було проведено низку масштабних акцій: флешмобів, парадів, фотосесій і тому подібне. Зокрема, у Львові з нагоди Дня вишиванки студенти та працівники університету. І. Франка в минулому році утворили «живу вишиванку».

Також у стінах українського парламенту пройшов показ колекції вишиванок дизайнера Олесі Теліженко. А в Житомирі з нагоди свята одягли у вишиванку пам’ятник основоположнику практичної космонавтики Сергія Корольова.

Читать ещё:  Украину могут оштрафовать за отказ от "Евровидения"

Подробнее : http://man.co.ua/archives/4412

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *