У зоні спостереження ЮУАЕС розпочалися громадські слухання з питань обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3

У зоні спостереження Южно-Української АЕС розпочалися громадські слухання з розгляду матеріалів з обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 та можливого впливу на навколишнє середовище. Цей захід є одним з важливих елементів передбаченої законодавством України процедури, що передує отриманню дозволу на довгострокову експлуатацію атомного блока.  

Дату, час та місце проведення громадських слухань визначали органи місцевого самоврядування. Першою такий захід організувала на своїй території громада села Мигія Первомайського району.

У Мигіївському сільському будинку культури 30 вересня зібралися представники місцевого самоврядування, громадських організацій, актив територіальної громади та всі бажаючі – загалом 67 учасників.

Діалог атомників і представників громадськості тривав більше двох годин. Фахівці ЮУАЕС представили детальну інформацію про роботи, виконані на третьому енергоблоці з метою підвищення надійності та дотримання сучасних норм безпеки.

Життєвий цикл «експлуатація ядерної установки» енергоблока №3 ЮУАЕС завершиться в лютому 2020 року. До цього терміну енергетики мають намір виконати всі необхідні заходи та отримати ліцензію на його довгострокову експлуатацію. Такий підхід (так званий 1-й шлях продовження) на АЕС України застосовується вперше. Рухаючись до поставленої мети, атомники в повному обсязі здійснили кваліфікацію обладнання та розробили звіти за всіма факторами (14 факторів і комплексний аналіз) Звіту з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) – документа, на підставі якого Державна інспекція ядерного регулювання України ухвалюватиме рішення щодо можливості продовження строку експлуатації енергоблока. Триває активна фаза заміни, реконструкції та модернізації обладнання для приведення його у відповідність до сучасних вимог і норм безпеки. Енергетики переконані, що всі докладені зусилля дозволять отримати ліцензію на експлуатацію третього енергоблока в надпроектний строк та забезпечити його надійну роботу в період довгострокової експлуатації. Особливо наголошувалось, що такий підхід є загальноприйнятною світовою практикою: з 448 діючих атомних енергоблоків понад проектний термін працюють 223, з них в Україні – 10.

Читать ещё:  Танковий полк РФ поповнили мобілізованими без підготовки, - Генштаб

Окрему увагу доповідач заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з продовження строку експлуатації, технології та інжинірингу Ігор Кравченко зупинив на 14 факторі безпеки ЗППБ «Вплив на навколишнє середовище». Його матеріали пройшли державну експертизу та на сьогодні не мають зауважень з боку Державної інспекції з ядерного та радіаційного регулювання. «Статистика спостережень за радіаційною обстановкою на проммайданчику, в санітарно-захисній зоні та в зоні спостереження Южно-Української АЕС, здійснювана за допомогою системи радіаційного контролю протягом 35 років експлуатації станції, дозволяє припустити, що радіаційна обстановка навколо атомної станції і надалі перебуватиме в тому ж стані, що й до пуску енергоблоків.
Передумов для погіршення радіаційного стану навколишнього середовища, обумовлених роботою АЕС, немає», 
— процитував висновки Ігор Кравченко.

 Свою думку висловили і супротивники продовження строку експлуатації третього енергоблока ЮУАЕС. На слуханнях виступили всі бажаючі. Деякі активісти брали слово декілька разів. Дискусія з енергетиками торкалась питань контролю за станом навколишнього середовища загалом і радіаційною обстановкою, зокрема, вартості робіт з підготовки до довгострокової експлуатації та законодавчих підстав для їх проведення, стану здоров’я людей, які проживають у зоні спостереження АЕС та ін. Представники колективу ВП ЮУАЕС надали вичерпні відповіді на всі запитання учасників слухань і коментарі до кожного аргументу опонентів.

Прозвучала на громадських слуханнях і конкретна пропозиція щодо посилення участі атомної станції у вирішенні проблем прилеглих територій. Житель с. Мигія, депутат Миколаївської обласної ради Григорій Марін запропонував збільшити відрахування за ризик проживання у зоні спостереження атомної станції з нині діючого 1% до 2-2,5%. При цьому половину з  отриманих коштів обласний депутат закликає направити на державну програму розчистки річки Південний Буг.  Пропозицію обласного депутата занесено до протоколу громадських слухань.

Читать ещё:  Южноукраїнськ. УВАГА!

 Загалом провести громадські слухання з розгляду матеріалів з обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 на своїй території виявили бажання 10 громад зони спостереження ЮУАЕС. Зустрічі з атомниками пройдуть потягом жовтня. Та на цьому діалог з громадськістю не завершиться. Його заключним етапом стануть громадські слухання, організовані Державною інспекцією ядерного регулювання. Згідно з попередніми планами їх намічено провести 6 грудня 2019 року в місті-супутнику ЮУАЕС Южноукраїнську.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *