На ЮУАЕС готуються до монтажу насосного обладнання для бризкальних басейнів

На южно-українському майданчику 27 вересня засідав щомісячний оперативний штаб з втілення проєктів реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС і добудови Ташлицької ГАЕС. Під головуванням віцепрезидента ДП «НАЕК «Енергоатом» Айдина Айсіна традиційно розглянули виконання рішень протоколів попередніх засідань, стан фінансування робіт, реалізацію планів необхідних закупівель та дотримання графіка будівництва.

Окрему увагу було приділено стану готовності будівельних конструкцій до монтажу помпових агрегатів і закладних для насосів, а також моніторингу графіка монтажу основного устаткування насосної станції, будівельних робіт та закупок необхідного обладнання. Говорили також про стан фінансування будівництва та проведення закупівель у рамках двох проєктів.

Наголошувалося, що основні сили в процесі впровадження проєкту реконструкції системи технічного водопостачання атомної станції нині сконцентровано на будівництві насосної станції для бризкальних басейнів. П’ять насосних агрегатів італійської компанії «TM.P.S.p.A.-Termomeccanica pompe» вже поставлені на южно-український майданчик.  Протягом вересня облаштовано основу під закладні частини до них, виконано монтаж фундаментної плити. Ведеться підготовка до збирання нерухомої та виїмної частин насосних агрегатів, яке проведуть під шеф-наглядом італійських фахівців.

Дещо складніша ситуація з фінансуванням робіт. Через брак коштів у компанії «Енергоатом»  мають місце затримки оплати за виконані роботи, що призвело до відставання від графіка реалізації проміжних етапів робіт за деякими пунктами. Тож до протоколу занесено низку заходів, які дозволять виправити ситуацію та надолужити відставання.

Учасники штабу розглянули також стан справ у рамках реалізації проєкту добудови Ташлицької ГАЕС. Тут увагу сконцентровано на розробці звіту з Оцінки впливу на довкілля.  Наразі дві третини робіт з його підготовки вже виконано. Повністю документ має бути готовим наступного місяця. Коментуючи ситуацію, керівник Дирекції з інвестицій і перспективного розвитку ДП «НАЕК «Енергоатом» Тетяна Амосова зазначила: «Ми сподіваємося, що протягом місяця ми цей звіт отримаємо, Южно-Українська АЕС його опублікує і увійде в процедуру громадських обговорень. Це дуже важливий для нас момент, тому що він дозволить розблокувати будівництво не лише третього, а й наступних  гідроагрегатів».

На засіданні  йшлося також про закупівлю електротехнічного обладнання для ТГАЕС тривалого строку виготовлення, а також виконання соціальних і екологічних заходів, пов’язаних з будівництвом станції. Зокрема, про співпрацю з управлінням капітального будівництва Миколаївської обласної державної адміністрації з визначення об’єктів та обсягів фінансування в рамках соціальної програми добудови ТГАЕС.

Читать ещё:  ДРУГИЙ ЕНЕРГОБЛОК ЮЖНО-УКРАЇНСЬКОЇ АЕС БУДЕ ВІДІМКНЕНО ВІД ЕНЕРГОМЕРЕЖІ

У засіданні об’єднаного будівельного штабу на южно-українському майданчику взяли участь представники дирекції Енергоатома, відокремленого підрозділу «Атомкомплект», проєктних організацій, генпідрядчика, фахівці Южно-Української АЕС і Ташлицької ГАЕС. Підсумовуючи його результати, Тетяна Амосова наголосила, що небезпеки зриву графіків робіт за обома проєктами на сьогодні немає: «Ми обговорили всі компенсуючі заходи для того, щоб у необхідні терміни підійти до моментів, які є вирішальними в цих проєктах».

Додатково:

Проект «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1..3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС» затверджено Кабінетом Міністрів України на початку 2016 року. Його реалізація дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності южно-українських енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в спекотні літні періоди.

Реконструкція системи техводопостачання ЮУАЕС передбачає будівництво 5 бризкальних басейнів, облаштування струменеспрямовуючої споруди (завіси) в акваторії Ташлицького водосховища, а також комплексу споруд для заповнення та підживлення водойми-охолоджувача.

Високоманеврена Ташлицька ГАЕС – одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. Основне призначення ТГАЕС — виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання та використання надлишкової нічної енергії.

 Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

Джкрело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *