Южно-Український енергокомплекс відвідали представники Всеукраїнської ради ветеранів праці енергетики

Южно-Український енергокомплекс 27-28 серпня відвідала делегація Всеукраїнської ради ветеранів праці енергетики. Поїздку було приурочено до Дня Незалежності. В інформаційному центрі «Імпульс» представники громадської організації провели засідання свого Правління, під час якого ознайомилися з діяльністю ветеранських організацій ЮУАЕС та міста, обмінялася методами роботи.

На зустріч з поважними гостями прийшов генеральний директор ЮУАЕС Володимир Лісніченко. Він зазначив, що колектив енергетиків шанобливо ставиться до тих, хто своєю працею творив історію підприємства та міста, а сьогодні знаходиться на заслуженому відпочинку. Атомники всіляко намагаються допомагати їм. Очільник розповів гостям про діяльність енергокомплексу, зупинився на проблемних питаннях. Зокрема, повідомив про хід виконання робіт з підготовки до продовження строку експлуатації енергоблока №3. Проектний термін служби «мільйонника» закінчується 10 лютого 2020 року. Атомники ухвалили рішення підготувати третій енергоблок до продовження виробничого життя і отримати ліцензію на довгострокову експлуатацію до цієї дати. Таку практику ще не використовували на АЕС України.

Южно-Українська атомна електростанція стала першою серед вітчизняних станцій і в застосування ядерного палива компанії «Вестінгауз». «У минулому році на енергоблок №3 ми завантажили останню партію паливних збірок американсько-шведського виробництва. Таким чином вся активна зона реактора складається тільки з них. Другий енергоблок завантажений на 50% цим паливом. Працює воно без зауважень і має хорошу якість»,- зазначив Володимир Лісніченко.

Повідомив генеральний директор і про хід добудови третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС. Сьогодні його активна фаза. «Якщо добре  попрацювати, то до наступного Дня енергетика вдасться запустити в роботу гідроагрегат», — наголосив Володимир Лісніченко. Директор ознайомив гостей підприємства зі станом справ на Олександрівській ГЕС, розповів про реконструкцію системи техводопостачання АЕС, виокремив проблемні кадрові питання станції. За його словами, на сьогодні вдалося зупинити відтік висококваліфікованого ліцензійного персоналу. Та існує проблема з працевлаштуванням на низькооплачувані роботи та за вузькоспеціалізованими напрямками. Сьогодні підприємству потрібні  дефектоскопісти, зварювальники, дезактиваторники, водії. Каменем спотикання у працевлаштуванні молодих фахівців є відсутність у підприємства можливості надання житла і реєстрації. «Ми не можемо надавати гуртожитки молодим спеціалістам, що працевлаштовуються до насЇх у нас просто немає, а місто відмовляє, тому реєструвати фахівців ніде. Якщо раніше в базі даних підприємства було майже 5 тисяч анкет кандидатів на працевлаштування, то цього року цифра зменшилась до 1000 анкет. Люди просто виїжджають, на кастинги кваліфіковані робітники майже не приходять. Якщо раніше ми брали на роботу з усієї України, то нині надаємо перевагу тільки місцевим через наявність у них житла»,- продовжив генеральний директор.

Читать ещё:  Южно-Український енергокомплекс у травні. Виробничі показники

Ветерани енергетики активно ставили запитання очільнику підприємства. Під час зустрічі зі словами вдячності Володимиру Лісніченку зателефонував голова Правління Всеукраїнської ради ветеранів праці енергетики, Герой України Семен Поташник. За багаторічну працю, особистий внесок у розвиток електроенергетики України та з нагоди Дня Незалежності громадська організація нагородила генерального директора ЮУАЕС грамотою. Отримали відзнаки і голови ветеранських організацій АЕС та міста.

Все, що почули поважні гості під час відвідин інформаційного центру «Імпульс», вони мали змогу побачити на власні очі. «Сьогодні я хочу подивитись атомну електростанцію. Я як хімік курувала Рівненську АЕС, на Чорнобильській була буквально незадовго до аварії. Ми пишаємося, що наша атомна генерація видає більше 50% електроенергії в країні»,- розповідає Зоя Томаш, заступник голови правління ГО «Всеукраїнська Рада ветеранів праці енергетики».

У перший день свого візиту делегація відвідала Ташлицьку ГАЕС. Гості побували на головному щиті управління, спустилися в  машину залу, де оглянули гідроагрегати. На усі запитання відповідав головний інженер гідроакумулюючої станції Сергій Музиченко.

Серед ветеранів праці енергетики – колишні генеральні директори компаній «Дніпроенерго», «Київенерго», «Укренерго», керівники ТЕС, заступник міністра енергетики і електрифікації, діючі очільники Дністровської ГАЕС. Це активні люди, які багато років свого життя  присвятили улюбленій справі і нині залишаються небайдужими до електроенергетичної галузі країни. Організація налічує більше 20 тисяч ветеранів. Її діяльність важко переоцінити, вона допомагає колишнім працівникам галузі адаптуватися після виходу на пенсію, відчути себе потрібними. Ветерани праці — це клондайк електроенергетичних знань і досвіду. Олександр Бондаренко пропрацював в енергетиці 50 років. Останні 15 був директором Центральної електроенергетичної системи НЕК «Укренерго»: «Я хочу подякувати і керівництву атомної електростанції, і Ташлицької ГАЕС, Олександрівської ГЕС за те, що організували прийом на високому рівні. Ми знаходимо цілковите розуміння, тому що в енергетиків – єдина душа. На жаль, затягування з будівництвом третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС говорить про те, що очільники нашої держави не розуміють до кінця, що тільки будівництво нових потужностей дозволить утримати нашу енергетику на плаву».

Василь Субота, директор Дністровської гідроакумулюючої електростанції з цікавістю знайомився з роботою ТГАЕС і Олександрівської ГЕС. Йому є з чим порівнювати: «Звичайно вражає схемне проектне рішення. Поруч з  Ташлицькою ГАЕС знаходиться атомна станція. Це дуже важливо. Дністровська ГАЕС – більш нова станція, там прогресивніша система керування, але під час розмови з головним інженером Ташлицької ГАЕС я впевнився, що такі технічні рішення також будуть у перспективі впроваджуватися і на вашій гідроакумулюючій станції. Дуже важливе значення має те, що ГАЕС виконує роль регулятора в енергосистемі. І недопустимий такий стан, коли практично готовий зібраний гідроагрегат довго не вводиться в експлуатацію. Перспектива акумулюючих станцій незаперечна. Країні потрібні акумурятори енергії, що стає ще відчутніше у зв’язку з розвитком сонячної та вітрової електроенергії. Ну і, звичайно, це економія газу, вугілля, ядерного палива».

Ветерани праці енергетики також відвідали атомну електростанцію, побували у машинній залі енергоблока №3, побачили хід ремонту мільйонника, на якому сьогодні проводяться унікальні роботи з заміни конденсатора турбіни. Відвідали повномасштабний тренажер, будівництво бризкальних басейнів. У планах ветеранів праці енергетики – не сидіти без діла. Вони хочуть завітати й на інші АЕС.  Також готуватимуться до 45-річчя з дня створення Ради ветеранів праці енергетики України.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *