На ЮУАЕС модернізують систему регулювання турбіни енергоблока №3

На Южно-Українській АЕС розпочали підготовку до модернізації системи автоматичного регулювання (САР) турбіни К-1000-60/3000 енергоблока №3. Роботи входять до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КзПБ) вітчизняних атомних енергоблоків і фінансуються за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку. Практична фаза проекту має бути втілена 2020 року. Нині ж атомники разом з діловими партнерами ретельно готуються до реалізації намічених планів.

У дводенній стартовій нараді, що відбулася 21-22 серпня на майданчику ВП ЮУАЕС, йшлося про розробку проектно-кошторисної документації, детально обговорили технічні питання, етапи виготовлення та поставки обладнання, визначили періодичність спільних нарад. Системним інтегратором усього обладнання, що поставлятиметься в рамках проекту, стане переможець тендеру — литовська компанія «Baltijos informacines sistemos». За електромеханічну частину нової системи регулювання турбіни відповідатиме АТ «Турбоатом», електронною частиною опікуватиметься ТОВ «НВП «Моноліт Енерго», сучасні електромеханічні пристрої надасть англійська фірма «Olsen Actuation UK Ltd».

Третій южно-український – пілотний в рамках КзПБ з модернізації системи регулювання турбіни. Необхідність такої реконструкції назріла давно, так як нині діюча система фізично та морально застаріла. Сьогодні ж така реконструкція особливо актуальна. «Передбачена модернізація пов’язана з загальною розробкою НАЕК щодо участі атомних енергоблоків у регулюванні потужності об’єднаної енергосистеми України, підтримки її заданої стійкості, — зазначає учасник наради провідний інженер служби налагодження та випробування устаткування ВП ЮУАЕС Анатолій Івановський. – На нинішньому етапі системи регулювання турбін частини вітчизняних атомних блоків з  турбінами виробництва Турбоатома, серед яких і перші два южно-українські, фактично готові до такої роботи. Що ж до енергоблоків, оснащених турбінами виробництва Ленінградського металічного заводу (ЛМЗ), то тут системи регулювання застаріли. Без їх реконструкції українська енергосистема буде неспроможною підтримувати заданий режим з жорсткими сучасними вимогами у випадку її об’єднання з Європейською енергосистемою».

 Призначення САР – забезпечення управління роботою турбіни: від пускових операцій до видачі електроенергії в енергосистему та миттєвого реагування на збої в роботі інших систем. Запланована модернізація забезпечить точність та оперативність усіх операцій, підвищить ефективність роботи обладнання.

Читать ещё:  Дитячі обереги для ЗСУ. Телебачення ПАЕС.

Головною відмінністю оновленої системи регулювання буде застосування найсучаснішого устаткування — електромеханічних перетворювачів  «Exlar». Ці пристрої, що є ключовим елементом запланованої реконструкції, неодноразово перевірені та надійно працюють на багатьох електростанціях Європи та Америки. В атомній енергетиці України їх буде застосовано вперше.

Паралельно з третім южно-українським енергоблоком заплановано виконати модернізації САР турбін на блоках №1 і №2 Хмельницької АЕС. При цьому проекти на двох майданчиках відрізняються застосуванням виконавчих механізмів. Який з них буде застосовано до решти вітчизняних енергоблоків, де також працюють турбіни ЛМЗ, визначать за результатами впровадження.

Источник

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *