Вибори — аналітика, тенденції, прогнози

Ми на порозі виборів до Верховної Ради України, які відбудуться 21 липня. Багато людей ще не визначилися із тим, кому віддадуть свій голос. Не маючи не меті агітувати за або проти когось, приводимо стислий аналіз виборчої діяльності України за останні роки.

Цьогорічна парламентська виборча кампанія вважається найбільш скоростиглою та швидкоплинною з усіх минулих: і через історію призначення, і через хід проведення. Вибори НДУ, які пройдуть 21 липня 2019 року, восьмі за рахунком та треті позачергові в історії України.

За кількістю політичних партій у виборчому процесі найбільш довгий виборчий бюлетень був на чергових виборах НДУ у 2006 році: виборці повинні були обирати з 45 представлених виборчих списків. В бюлетені виборів-2019 будуть внесені 22 політичні сили.

Якщо аналізувати активність з висуванні кандидатів, беручи тільки останні 3 виборчі кампанії, тому що пропорційно-мажоритарна система виборів (виборчі списки та «мажоритарка») існує з 2012 року, найбільша кількість кандидатів у депутати була зареєстрована на позачергових виборах у 2014 році – 6376 осіб, з них за виборчими списками – 3055, по одномандатних округах – 3321 кандидат. Цього року зареєстровано 5870 кандидатів у народні депутати, з них 2760 по списках партій, 3110 – на одномандатних округах. З кількості «мажоритарників» — 1414 кандидатур висунуто партіями, 1696 – зареєстровані як самовисуванці.

До речі, можна відмітити тенденцію, що серед кандидатів-одномандатників останні 2 виборчі кампанії збільшується кількість самовисуванців, не дивлячись на те, що у деяких кандидатів вказана партійність. Тобто, можна зробити висновок, що люди намагаються відмежуватися від партійної приналежності.
Миколаївська область на цих виборах «делегувала» до виборчих перегонів більше 150 осіб, з них 62 – за виборчими списками від 16 політичних сил та 89 кандидатів зареєстровані на 6 виборчих округах. Найбільша кількість кандидатів на виборчому окрузі № 127 (Заводський район м.Миколаєва, м.Очаків, Очаківський, Миколаївський райони) — 18, найменша – 11 осіб на окрузі № 128 (Інгульський та Корабельний район м.Миколаєва).

Читать ещё:  На ЮУАЭС прошли тактические учения антитеррористической направленности

За гендерним показником кандидати від області поділилися таким чином: у списках 20 жінок, «мажоритарниць» — 14, з них найбільша кількість на 130 виборчому окрузі – 5 кандидаток.
Залишилось не дуже багато часу до дня виборів, до дня, коли ми з вами виберемо депутатів вищого законодавчого органу країни, тим самим надав їм повноваження вирішувати долю України і кожного з нас особисто. Давайте прислухаємося не тільки до думок на телебаченні та новинних стрічках інтернету, а і до свого серця, розуму, зробимо вибір з баченням перспективи життя своїх близьких, рідних та незалежної, вільної, заможної України.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *