Офіційно: Конституційний суд дозволив розпустити Верховну Раду

Конституційний суд України провів закрите засідання 20 червня, на якому розглянув законність розпуску Президентом України Володимиром Зеленським, Верховної Ради. Суд таки дозволив розпустити Верховну Раду восьмого скликання.

Конституційний суд не знайшов порушень в указі президента про розпуск Верховної Ради, йдеться на офіційному сайті КСУ. Рішення вступає у дію одразу з моменту оголошення.

Що означає рішення суду? Воно підтверджує відповідність указу президента нормам Конституції, тож парламентські вибори відбудуться 21 липня 2019 року.

Варто наголосити, що рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Розгляд у справі №1-152,2019 вела голова суду Наталя Шаптала, суддя-доповідач – Віктор Кривенко. На засіданні були присутні 16 суддів КС.

Намір розпустити Верховну Раду Я розпускаю Верховну Раду, – Зеленський Володимир Зеленський заявив ще під час своєї інавгураційної промови, яку він виголосив 20 травня. Відповідний указ він підписав 21 травня, тож позачергові вибори до Ради відбудуться 21 липня.

Пізніше Верховний суд відмовився відкривати провадження Верховний суд не розглядатиме позов проти Зеленського через розпуск Ради за позовом проти президента Володимира Зеленського із вимогою визнати протиправним і нечинним його указ про розпуск. Верховний суд тоді заявив, що це питання є юрисдикцією Конституційного суду.

Джерело

 

Читать ещё:  Офіційно — В Южноукраїнську вже зареєстровано 22 випадки COVID-19

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *