Южноукраїнськ — КРИЗА ПОДОЛАНА

Южноукраїнська міська рада під головуванням Віктора Пароконного успішно провела 44 сесію міської ради. Затверджено бюджет міста.

 

                                    Початок. Явка депутатів.

Розпорядившись про скликання позачергової 44 сесії міської ради Віктор Пароконний посіяв сум’яття у  деяких  депутатів. Анатолій Толкач, попросив роз’яснити головуючого, що означає  сорок четвертий номер цієї сесії?

Міський голова відповів, що  нічого, крім порядкового номеру, який потрібен  для зручності в діловодстві він в цьому номері не бачить і не вкладає. Що стосується 42 та 43 сесій міськради,  рішення яких так чи інакше оскаржуються, то це не повинно заважати конструктивній роботі та руху вперед. Цього виявилося достатньо, щоб почати плідно працювати.

Після обговорення, в порядок  денний було включено 128 питань. Це не здивувало, адже остання безконфліктна сесія відбулася більше ніж півроку тому – 23 серпня 2018 року.

При відкриті сесії в залі було 20 депутатів та міський голова. З об’єктивних причин в пленарному засіданні не змогли взяти участь депутати Захарова та Снітков. З тих депутатів, хто не брав участі в 43 сесії міськради, на сесії були присутні депутати Вороніна та Олійник, а після перерви до них приєдналася депутат Черьомухіна. Самим активним на засіданні, як завжди, був депутат Толкач. Але, якщо на 43 сесії він брав участь тільки в обговоренні питань, то тепер активно і обголював, і голосував. Під час роботи чисельність депутатів в залі тільки зростала. Після перерви разом з міським головою в голосуванні брали участь 22 голоси, що дозволило до 16 години вирішити всі питання, які не мали суттєвих заперечень.

На початку сесії депутати  розглянули інформацію про виконання міського бюджету за 9 місяців 2018 року. Підкреслюючи, що це вже носить процедурний характер, доповідач з цього питання Тетяна Гончарова при доповіді наголосила, що перевиконання доходів міського бюджету за перші три квартали минулого року в розмірі 11,5 млн. грн. було успішно перерозподілене депутатами на 42 сесії 4 жовтня 2018 року та реалізоване на видатки міського бюджету. Чим не аргумент в підтвердження того, що 42 сесія все ж відбулася?

Читать ещё:  Макрон заявил, что страны Запада договорились не предоставлять Украине определенные виды оружия

                                                      Бюджет-2019

Прийняттю міського кошторису-2019 передувало затвердження п’яти програм розвитку міста. Загальна сума затвердженого бюджету міста складає 495 млн. 859 тис. 470 грн., в тому числі субвенція з обласного та державного бюджетів в сумі майже 138 млн., власні податки та збори – майже 341млн. грн., спецфонд – більше 17 мільйонів.

Заплановано в 2019 році одержати в місцевий бюджет на 23 млн. грн. більше доходів, ніж в минулому році.

Депутати в основному погодились з пропозиціями по видаткам бюджету, які були запропоновані фінансовим управлінням, в сумі 366 млн. 802 тис. 700 грн., в тому числі на утримання бюджетних установ більше 291 млн. грн., з них 277 млн. – захищені статті.

На міські програми пропонується направити 61 млн. 47 тис. 900 грн. З них на програму «Турбота» — 6 млн. 300 тис. грн., програму підтримки учасників АТО – 1 млн. 958 тис. 100 грн., на програму охорони здоров’я – більше 2,5 мільйонів.  На програму підтримки та реформування ЖКГ міста — майже 21 мільйон, та майже 18,5 мільйона на програму капітального будівництва, в тому числі 2,5 млн. на відділення нефрології лікарні.

Після детального обговорення депутати зарезервували в бюджеті 10 мільйонів гривень на можливі компенсації КП ТВКГ витрат, пов’язаних з різницею в показниках загальнобудинкових та квартирних лічильників, щоб не перекладати їх на мешканців міста. Також планувалося зарезервувати 5 мільйонів на випадок арешту рахунків виконкому за рішеннями судів, загроза чого реально існує. Пізніше в резерві залишили тільки 3.6 млн., направивши 1 000 000 на програму «Нова українська школа» та 400 тисяч – на завершення капремонту шостого гуртожитку, про що дуже просили ветерани АТО.

Читать ещё:  ВАКС ухвалив рішення конфіскувати активи олігарха Ротенберга, у тому числі – ТРЦ Ocean Plaza

Питання втраченого часу, тривоги за те, що на освоєння бюджету, а тим більше на ефективне використання перехідного залишку за минулий бюджетний рік, до розподілу якого депутати зможуть повернутися не раніше початку квітня (лишається обмаль часу), було головним лейтмотивом в виступах депутатів.

Відлуння кризи

Значна частина депутатів, які ще вчора підтримували відсторонену більшістю ради від посади секретаря Людмилу Дзюбенко та і сама Людмила Петрівна на сесію не прийшли.

Не було її, як і депутата Горностая в понеділок на бюджетній комісії, де останній займає посаду заступника голови комісії.

Наразі невідомо, хто і чому не взяв участь у сесії: чи це їхня принципова позиція, чи були інші поважні причини? На сесії ж депутати звернули увагу міського голови на те, що депутат Зеленюк, який очолює постійну комісію міської ради з питань управління комунальною власністю не забезпечив проведення цієї комісії та й сам на неї не прийшов, що вимусило їх зняти з розгляду та відправити для опрацювання в профільній комісії більшість майнових питань.

Міський голова обіцяв депутатам особисто посприяти забезпеченню роботи цієї комісії, налагодити чітке виконання спеціалістами виконкому депутатських доручень та забезпечити участь депутатів (тих, принаймні, що працюють в бюджетній та комунальній сфері), в роботі комісій та ради.

Крім того на сесії не прийняли низку рішень, що пов’язані з присвоєнням поштових адрес. Законодавство про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків недосконале, а відсутність підзаконних актів породжує масу конфліктів, судових рішень щодо наданих раніше в оренду приміщень, які сьогодні по закону є власністю співмешканців будинків.

 

  Слабка ланка

В різному депутати повернулися до рішення суду, який поновив на посаді міського голову. Відповідаючи на питання, чому сталося так, що в судах програна низка справ, які потім були покладені в обґрунтування недовіри міському голові та чи довіряє сам мер нинішньому депутатському корпусу, — Віктор Пароконний визнав, що він таки помилявся, зайве довіряв керівнику юридичного відділу, у якого тепер забрав довіреність. Сьогодні ніхто з спеціалістів юридичного відділу не дає згоду на виконання обов’язків начальника цього відділу, бо розуміє, який тяжкий спадок залишає за собою Сергій Миськів. Депутати надали доручення вивчити питання про посилення цього важливого напрямку роботи, розглянути можливість тимчасового залучення на договірній основі кваліфікованих юристів та адвокатів для юридичного захисту інтересів ради та громади.

Читать ещё:  Южноукраїнськ - ОРГАНІЗАЦІЯ ЗИМОВИХ РОЗВАГ У ВІДДІЛЕННІ КОМПЛЕКСНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ. Фото

Перспектива

Що стосується депутатського корпусу, то Віктор Пароконний прямо відповів «Я помилявся і депутати помилялися. Це визнав суд». Тому міський голова налаштований залишити конфлікти в минулому та плідно працювати. Він готовий на вимогу депутатів, як це передбачено законом, в будь який час звітувати перед депутатами про роботу виконавчих органів ради. Відносини ж з виконавчими органами мер планує вибудовувати виключно до тих положень, що затверджує рада.

У присутніх на сесії склалося відчуття, що органи самоврядування все ж подолали кризу і найгірше уже позаду. На останок міський голова сказав: «Шановні депутати, дозвольте закрити позачергову сесію, порядковий номер якої в діловодстві — 44», — ще раз підкресливши, що справа не в номері, а в бажанні працювати на благо громади.

Після того, як прозвучав державний гімн, згадали про весну та жіноче свято. За подарунками далеко ходити не довелося. Мир та злагода, які так цінують жінки, переповнювали залу високого зібрання, вселяли надію – все буде добре.

Южноукраїнськ — КРИЗА ПОДОЛАНА Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/43357

Южноукраїнськ — КРИЗА ПОДОЛАНА Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/43357 Южноукраїнськ — КРИЗА ПОДОЛАНА Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/43357 Южноукраїнськ — КРИЗА ПОДОЛАНА Подробнее читайте на Юж-Ньюз: https://xn----ktbex9eie.com.ua/archives/43357

Роман Олександрович

                                                                                      газета «Контакт»

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *