ОБЕРЕЖНО! МЕНІНГОКОКОВА ІНФЕКЦІЯ

Менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке викликає менінгокок, передається тільки повітряно-крапельним шляхом, характеризується різними клінічними проявами від назофарингіту, гнійного менінгіту до сепсису.

Джерелом інфекції є хвора на менінгококову інфекції людина та здорові бактеріоносії менінгококу. Передається інфекція лише повітряно-крапельний при тісному контакті з хворим або бактеріоносієм менінгококу  підчас кашлю, чханню, нежиті.

Для даного захворювання характерна сезонність, максимум захворювань припадає на лютий – квітень, коли найбільша скупченість людей у приміщеннях та створюються умови для тривалого зберігання збудника у повітрі.

Хворіють на менінгококову інфекцію люди різного віку, найчастіше діти до 10 років. Інкубаційний період від 2 до 10 днів, у середньому він складає 3-4 дні.

З клінічних форм найчастіше зустрічається менінгококовий назофарингіт. Початок гострий. Хворі скаржаться на головний біль, закладеність носа, нежить. Температура тіла може залишатися нормальною, але здебільшого підвищується до 38°С і вище. Ніяких специфічних проявів менінгококовий назофарингіт не викликає. Хворі, як правило, почуваються задовільно і швидко одужують. Менінгококовий менінгіт також розпочинається раптово: підвищується температура тіла, з’являються дуже сильний головний біль та блювання без нудоти. Найхарактерніші зміни спостерігаються з боку нервової системи: світлобоязнь, реакція на шумові подразники, ригідність потиличних м’язів. Типова поза хворого — він лежить на боці з відкинутою назад головою і приведеними до живота колінами. У тяжких випадках хворі втрачають свідомість.

 Профілактика

Своєчасне звернення за медичною допомогою хворих з явищами ГРВІ з метою раннього виявлення та встановлення діагнозу менінгококова інфекція.

Зменшити перебування у погано провітрюваних приміщеннях з великим скупченням людей, особливо, де є хворі з явищами ГРВІ.

Вести здоровий спосіб життя, особливо у зимово-весняний період перебувати на свіжому повітрі не менше 2-3 годин та вживати у достатній кількості калорійну та вітамінізовану їжу.

Читать ещё:  Умер поэт Дмитро Креминь

Користуватися індивідуальним посудом, серед молоді обмежити тісне спілкування.

Відповідно до Календаря профілактичних щеплень менінгококова інфекція відноситься до рекомендованих щеплень. Населення (діти та дорослі) за бажанням може щепитися від цієї інфекції за власні кошти.

Бережіть себе та оточуючих, і будьте здоровими!

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *