ЯКИМ ЧИНОМ ПРАЦІВНИК, ЯКИЙ ПРАЦЮВАВ НА ПІДПРИЄМЦЯ НЕЛЕГАЛЬНО, МОЖЕ ДОВЕСТИ ФАКТ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН? ЧИ МОЖЕ ВІН РОЗРАХОВУВАТИ НА ПОНОВЛЕННЯ ТРУДОВИХ ПРАВ В ЧАСТИНІ ОПЛАТИ ПРАЦІ?

Довести факт трудових відносин можливо в судовому порядку. Так, згідно ст. 232 Кодексу законів про працю України у судовому порядку розглядаються трудові спори працівників про оформлення трудових відносин у разі виконання ними роботи без укладення трудового договору та встановлення періоду такої роботи. Для захисту своїх прав працівнику необхідно надати до суду позовну заяву, в якій зазначити період роботи, посаду (професію), за якою його було залучено до роботи, вказати безпосередню роботу, яку працівник  виконував, кому в процесі виконання роботи був підпорядкований, який режим роботи та тривалість робочого часу була визначена роботодавцем, зазначити факт не внесення запису до трудової книжки про прийом на роботу, вимагати від суду визнати відносини між працівником  та роботодавцем трудовими, зобов’язати роботодавця внести запис про роботу до трудової книжки, виплатити заробітну плату.

Відповідно до ст. 235 Кодексу законів про працю України при винесенні рішення про оформлення трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу, у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, в установі, організації, орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про нарахування та виплату такому працівникові заробітної плати у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді без урахування фактично виплаченої заробітної плати, про нарахування та сплату відповідно до законодавства податку на доходи фізичних осіб та суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за встановлений період роботи.

Додатково: Звернутись до суду з позовом можливо за місцем проживання особи або за місцем знаходження підприємства. Відповідно до ст.5 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що при зверненні до суду у справах про стягнення заробітної плати судовий збір не стягується, тобто звернення до суду є безкоштовним.

Читать ещё:  Работница ОП ЮУАЭС Алена Кислица заняла І место в возрастной категории 40-49 лет на ежегодном областном полумарафоне. Фото

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *