Представник ВП ЮУАЕС у складі делегації Енергоатома взяв участь у міжнародній робочій зустрічі ВАО АЕС щодо комунікативних викликів у атомній енергетиці

Представники НАЕК «Енергоатом» у рамках програми «Навчання та розвиток» взяли участь у міжнародному семінарі «Нові виклики в області комунікації в атомній енергетиці». Захід організований Всесвітньою асоціацією операторів АЕС (ВАО АЕС, WANO) з метою обміну знаннями та досвідом, накопиченим атомними електростанціями і членами ВАО АЕС в області внутрішньої і зовнішньої комунікації та зв’язків з громадськістю. Зустріч відбувалась з 12 по 16 листопада на АЕС Пакш (Угорщина).

Тематика заходу була сконцентрована навколо питань внутрішньої та зовнішньої комунікації, міжнародних комунікаційних викликів, які постають перед атомною галуззю, а також форм і методів лобіювання розвитку та підтримки ядерної промисловості в ЄС.

Директор департаменту – заступник директора з комунікацій НАЕК «Енергоатом» Данила Лавренов під час своєї презентації «Інформаційні програми ДП НАЕК «Енергоатом» у сфері КСВ. Нефінансова звітність» зазначив, що подібні міжнародні зустрічі вкрай необхідні для обміну досвідом між галузевими фахівцями, особливо в умовах нових комунікаційних викликів, які, зокрема, пов’язані з новим ядерним будівництвом. Він підкреслив, що НАЕК «Енергоатом», як оператор всіх діючих АЕС України є соціально відповідальним підприємством, яке прагне гармонізувати свою основну діяльність з Цілями сталого розвитку ООН. Для цього Енергоатом імплементує основні свої прагнення у сфері сталого розвитку до внутрішніх нормативних документів, реалізує велику кількість проектів у сфері корпоративної соціальної відповідальності, інвестує великі кошти в екологію та розвиток місцевих громад. Компанія стала однією з перших в Україні, хто розробив і впроваджує матрицю відповідності ключових напрямків своєї діяльності Цілям сталого розвитку.

«Наша Компанія реалізує свою комунікаційну діяльність спираючись на принципи прозорості, зрозумілості та підзвітності, використовуючи різні канали та механізми комунікації для різних груп та зацікавлених сторін. Для підвищення ефективності такої комунікації Енергоатом розробив карту ключових стейкхолдерів, яка щороку оновлюється та доповнюється. Сьогодні в карту входить 9 основних груп зацікавлених сторін. По кожній групі визначені їхні очікування та механізми взаємодії», — наголосив Данила Лавренов.

Читать ещё:  Інформація щодо реакції можновладців країни на акції протесту профсоюзу атомної енергетики та промисловості України

Начальник управління інформації та громадських зв’язків — прес-секретар генерального дитектора Южно-Української АЕС Олександр Пелюх свою презентацію «Освітні проекти для дітей, що реалізуються на ЮУАЕС» розпочав цитатою Еріха Фромма: «Необхідно розвивати прагнення дітей. Освіта допомагає дитині зрозуміти свої потенційні можливості». На його думку, ці слова якнайкраще характеризують освітню місію ЮУАЕС.

Розповівши про всі освітні проекти, що вже реалізуються і реалізовані на майданчику ЮУАЕС, а також у регіоні розташування станції, Олександр Пелюх приділив окрему увагу проектам, які знаходяться у стадії розробки та є важливими для налагодження діалогу з молоддю: «Це освітній проект «WaterSavingChallenge», метою якого є формування у дітей екологічної культури, розширення уявлень про воду та її властивості. Виховання дбайливого ставлення до води, як основи життя людини та всього живого на Землі. А також освітній проект «EnergySavingChallenge», який має залучити та заохотити школярів до дбайливого використання електроенергії та енергоефективності шляхом впровадження енергозберігаючих технологій», — зауважив представник ЮУАЕС.

Про реальні позитивні результати від використання соціальних інформаційних каналів і мереж при налагодженні позитивної комунікації серед молоді, під час своєї презентації «Робота з громадськістю в рамках проведення іміджевих і профорієнтаційних проектів. Досвід використання соцмереж», розповіла відповідальний секретар газети «Енергія», представник Рівненської АЕС Іванна Буракова.

Провідний інженер відділу роботи з громадськістю і ЗМІ Хмельницької АЕС Юлія Тараторкіна, виступаючи з презентацією «Екологічні аспекти в комунікаційній політиці Хмельницької АЕС», окреслила основні екологічні проекти у сфері роботи з громадськістю, що вже втілені в життя на майданчику ХАЕС та у регіоні розташування станції. Вона також наголосила на важливості співпраці ХАЕС з фахівцями-екологами регіону, громадськими організаціями та розповіла про роботу щодо запровадження і реалізації освітніх ініціатив для молоді та безпосереднього залучення персоналу станції до екологічних проектів.

Читать ещё:  СБУ заявила, что предотвратила массовый расстрел студентов в колледже

У рамках дискусійної панелі також було заслухано доповіді щодо методів ведення комунікаційної політики представників АЕС Козлодуй (Болгарія), АЕС Темелін (Чеська Республіка), АЕС Тяньвань (Китай). Всі учасники робочої зустрічі зазначали, що подібні дискусії та обмін фаховим досвідом обов’язково принесуть свої позитивні результати.

Крім того під час робочої зустрічі учасники семінару відвідали Навчально-тренувальний центр АЕС Пакш та тимчасове Сховище відпрацьованого ядерного палива.

Загалом у міжнародній робочій зустрічі у місті Пакш взяли участь майже 40 експертів з ядерної безпеки з 11 країн світу. Варто зазначити, що виступи та презентації фахівців Енергоатома, за підсумками робочої зустрічі, увійшли в «Топ-5 найкращих» за своєю інформативністю і різноманітністю презентованої інформації щодо функціонування та розвитку атомної галузі в Україні.

Тематика міжнародного семінару була сформована з урахуванням рекомендацій, наданих АЕС Пакш та ВАО АЕС з огляду на «ноу-хау» в галузі внутрішньої та зовнішньої комунікації, а також із урахуванням досвіду менеджменту в підрозділах, що пов’язані з міжнародною діяльністю та діяльністю Інформцентрів, які безпосередньо здійснюють комунікацію на підприємствах атомної галузі, та охоплювала наступні питання:

— створення спільного бачення (vision) для ядерної галузі — як реагувати на майбутні виклики;

— ключовий аспект успіху ядерних проектів — суспільне визнання;

— виклики для ядерної енергетики (кризові явища, проблеми фінансування, зберігання відходів і відпрацьованого ядерного палива, виведення з експлуатації, труднощі будівництва щодо невиконання термінів та перевищення запланованих витрат, зниження репутації, слабка політична підтримка);

— стійкість (sustainability) ядерної енергетики: кліматична, екологічна та доброзичлива природа ядерної енергетики;

— фокус на молодь: соціальні мережі, інформаційні канали, залучення відомих і авторитетних людей до комунікативних заходів;

— роль політичної складової у ядерній комунікації: оцінка політичних ризиків нових проектів;

Читать ещё:  Енергоатом: Через брак коштів гальмуються важливі проєкти

— процес загальнонаціонального та громадського схвалення питань будівництва нових блоків на прикладі Угорщини;

— ефект комунікації щодо впливу на реалізацію проектів будівництва нових блоків — соціально-економічна та екологічна складова;

— професіонали в ядерній комунікації і зв’язках з громадськістю: підтримка професіоналізму, системність критеріїв, комунікативні завдання, позитивний зовнішній і внутрішній досвід та ефективність.

Довідка

 Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС, WANO), об’єднує всіх операторів АЕС світу. Вона сприяє обміну досвідом експлуатації АЕС, щоб члени Асоціації могли працювати спільно для досягнення найвищого рівня безпеки та надійності під час експлуатації своїх атомних станцій.

До складу Всесвітньої Ради керуючих ВАО АЕС входять 14 членів, серед яких керівники найбільших світових операторів АЕС. Наразі до складу Ради керуючих ВАО АЕС обрано першого віце-президента – технічного директора Енергоатома Олександра Шавлакова, який за ротацією замінив на цьому посту Юрія Недашковського.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *