В Україні пропонують замінити вугільні електростанції атомними енергоблоками

Вугільні теплові електростанції можуть бути замінені атомними енергоблоками, що працюватимуть на основі технології малих модульних реакторів.

Про це під час ХVІ Міжнародного форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» сказав директор Holtec Ukraine Сергій Тараканов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Енергоблоки можна розмістити поблизу споживачів, що знизить втрати при передачі електроенергії. Невелика потужність реакторів спрощує їх інтеграцію в існуючу інфраструктуру, включаючи можливість розміщення на майданчиках виведених з експлуатації станцій. А розосередженість генерації підвищує стабільність енергосистеми. У рамках виконання Україною зобов’язань Паризької угоди встановлення нових, більш гнучких ядерних генеруючих потужностей може запобігти необхідності модернізації наявних ТЕС відповідно до екологічних стандартів», — сказав Тараканов.

За його словами, також SMR-160 можуть експлуатуватись у «режимі острова» і запускатись з повністю знеструмленого стану, що підвищує стабільність енергосистеми шляхом створення локальних мікро-енергосистем і підтримки відновлення енергосистеми в разі її колапсу.

Тараканов підкреслив, що малі модульні реактори можуть стати інструментом для вирішення основних проблем України в електроенергетиці: застарілий парк ТЕС, дефіцит вугілля та зростаючий дефіцит маневреної генеруючої потужності.

Крім того, директор Holtec Ukraine висловив думку, що виробництво обладнання для SMR-160 може бути максимально локалізовано, що створить довгострокові кваліфіковані робочі місця у виробництві та будівництві, а наявна в Україні потужна виробнича база могла б стати експортером обладнання для SMR-160 у сусідні регіони (Європа, Африка, Близький Схід).

Як повідомлялося, наразі НАЕК «Енергоатом» активно співпрацює з американською компанією Holtec International щодо вивчення можливості впровадження малих модульних реакторів SMR-160 в Україні та розгортання виробництва обладнання для них на українських підприємствах.

Джерело

Читать ещё:  В Ивано-Франковской области самолет упал на жилой дом: погибли 4 человека

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *