Місто та АЕС: співробітництво чи перекладання функцій?

Здавалось, що місто та Южно-Українська АЕС перегорнули сторінку історії непорозуміння і конфронтації. Усі пам’ятають, як колишній міський голова звинувачував у всіх міських негараздах атомну станцію, що АЕС поклала око на соціально важливий об’єкт – КП ТВКГ, який начебто хоче відібрати. І ось вже пішов у відставку Віктор Пароконний, але справа його живе. В усьому знову винуватці ті самі – атомники. Хоча винні сьогодні вони у протилежному: не хочуть забирати КП ТВКГ до себе. Як у анекдоті, невістка завжди винна. Дійшло навіть до того, що депутатів-атомників і особисто генерального директора ВП ЮУАЕС Володимира Лісніченка звинуватили у зриві сесії міськради.

Перебіг подій

Депутатський корпус Южноукраїнської міської ради налічує, разом із секретарем ради, 34 депутати. 4 жовтня на пленарне засідання 42-ї сесії зареєструвалося 26 депутатів. Пленарне засідання було довгим, і кількість депутатів у залі поступово зменшувалась. І ось близько 16-ї години їх залишилося лише 17, тобто кворум був відсутній. Секретар ради Людмила Дзюбенко, порадившись з головами фракцій, оголосила про перерву у роботі сесії та повідомила про дату наступного пленарного засідання – 18 жовтня. Вже 8 жовтня у другій половині дня на сайті з’явилась інформація про перенесення 2-го пленарного засідання на 10 годину 9 жовтня. Але продовжити сесію не вдалося знову-таки через відсутність кворуму – до сесійної зали прибуло лише 17 депутатів. Тоді депутати Наталя Черьомухіна та Сергій Горностай зробили гучні заяви, звинувативши депутатів-атомників і особисто генерального директора ВП ЮУАЕС, який начебто забороняє депутатам-працівникам АЕС відвідувати пленарні засідання, у зриві сесії. Закидають атомникам, що вони зривають сесію через тарифне питання. Зробила заяву і Людмила Дзюбенко, нагадавши депутатам про їхні обов’язки.

Нескладна арифметика

У депутатському корпусі лише 4 із 34 депутатів є працівниками атомної станції. Обрані вони до місцевого парламенту за списками трьох політичних сил: БПП «Солідарність», «Наш край» та «Опозиційний блок». Тому звинувачення депутатів-працівників АЕС у зриві сесії виглядають дивними, адже навіть за відсутності їх на пленарних засіданнях залишаються ще 30 депутатів.

Депутат місцевої ради здійснює свої повноваження, не пориваючи з виробничою або службовою діяльністю. Зарплату отримує лише обраний депутатським корпусом секретар відповідної ради, який організовує роботу ради.

Звичайно, депутати повинні брати участь у пленарних засіданнях, роботі постійних депутатських комісій, а також позасесійних формах роботи депутатів. Але всі вони люди, які з різних причин можуть не бути присутніми на всіх пленарних засіданнях. Це і хвороби, і відпустки, і сімейні обставини, і відрядження, і виробнича необхідність. Зокрема, двоє з чотирьох депутатів-атомників – Сергій Снітков та Федір Татьков перебували у відпустці, Микола Борець знаходився у відрядженні. Прокоментував свою відсутність 9 жовтня у сесійній залі Євген Квасневський. За словами атомника, свою роботу він розпланував таким чином, щоб 18 жовтня, як і було призначено секретарем міськради, взяти участь у пленарному засіданні. «За своїм напрямком роботи я відповідаю за безпеку атомної станції. На АЕС була перевірка Державної служби з надзвичайних ситуацій, і на 9 жовтня було заплановано підписання документів. Тому я не міг бути присутнім на пленарному засіданні через виробничу необхідність», – сказав він. Голослівні звинувачення деяких депутатів у зриві сесії назвав політиканством.

Читать ещё:  Теленовини ЮУАЕС від 11.05.18. Повний випуск

На офіційному сайті Южноукраїнська є статистика відвідування усіма депутатами Южноукраїнської міської ради 7-го скликання пленарних засідань та засідань постійних комісії. Кожен може ознайомитися з нею і скласти свою думку особисто. Скажемо лише, що тільки депутат Олександр Курдасов та секретар ради Людмила Дзюбенко відвідали усі пленарні засідання. У лідерах з відвідування пленарних засідань Віктор Бабич, Оксана Вороніна, Сергій Горностай, Андрій Зеленюк, депутат-атомник Євген Квасневський, Анатолій Козявкін, Микола Носан, Анатолій Толкач, Вадим Узунов та Людмила Шевчук.

Отже, кожний неупереджений читач може побачити, що звинувачення на адресу атомників у зриві сесії притягнуті за вуха.

Спекулювання на тарифній темі

Тарифна тема завжди була, є і буде найболючішою темою для населення, не лише у нашому місті, а й по всій країні. Кожне збільшення тарифів викликає збурення населення. Саме ця тема дає простір для найбільшого маніпулювання думкою людей. І комусь дуже вигідно спрямувати народний гнів саме на АЕС.

За словами депутата Сергія Горностая, приводом до відставки колишнього міського голови Віктора Пароконного було порушення ним Конституції та законів України, але основним мотивом  були питання  підвищення тарифів та війни колишнього очільника міста проти АЕС. «Питання зараз стоїть у чому – у тарифі. Атомна станція хоче підняти тариф на 60%. Виконком 3 жовтня не прийняв таке рішення, мотивуючи тим, що потрібно розбиратися», – каже депутат Горностай. Звісно, розбиратися треба. Отже, давайте розбиратися.

3 жовтня на виконкомі, дійсно, стояло питання підняття тарифу на теплову енергію, яку виробляє АЕС. Цей тариф було встановлено для АЕС 28 грудня 2017 року Національною комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, але досі не затверджено виконкомом Южноукраїнської міської ради. Квітневе підвищення тарифу на теплову енергію для КП ТВКГ пройшло без урахування нового тарифу АЕС.

Заборгованість міста за вироблену ВП ЮУАЕС продукцію сягнула 115,9 млн.грн. Крім того, відокремлений підрозділ отримав довідку Державної аудиторської служби за результатами комплексної перевірки господарської діяльності, в тексті якої на адресу керівництва висунуто обвинувачення в заподіянні збитків державі від здійснення економічно невигідної господарської діяльності. Мова йде про відпуск товарної продукції за тарифами, які є значно меншими від фактичної собівартості виробництва. Згідно з висновками аудиторів, «збитковість діяльності ВП ЮУАЕС в частині водопостачання та водовідведення становила 57 млн 442 тис.грн, в тому числі за 2016 рік – 23 млн 463 тис.грн, за 2017 рік – 28 млн 267 тис.грн., за 1 півріччя 2018 року – 5 млн 712 тис грн.

Читать ещё:  Зеленський: Вистояти цієї зими – це відстояти все

Тому виконком, відмовившись затверджувати нові тарифи, фактично пропонує АЕС і надалі завдавати державі збитки від економічно недоцільної діяльності.

Як міська влада перекладає на АЕС свої функції

У державі розподілено функції між відомствами, міністерствами тощо. Кожна інституція має відповідати за свою сферу діяльності. Южно-Український енергокомплекс – єдине в Україні підприємство з комплексним використанням базових ядерних і маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей, яке  щороку виробляє 17-20 млрд кВт·год. електричної енергії. Це становить приблизно 10% загального виробництва електроенергії в країні та близько 20% її генерації на українських атомних електростанціях.

Електроенергії, виробленої Южно-Українською АЕС, Олександрівською ГЕС і Ташлицькою ГАЕС достатньо для забезпечення нормальних умов життєдіяльності Миколаївської, Одеської, Херсонської та Кіровоградської областей – регіону з 5-мільйонним населенням. З 1982 року завдяки роботі 7-тисячного колективу підприємства вироблено понад 550 млрд кВт·год. електричної енергії.

За оцінками міжнародних контролюючих організацій, рівень надійності енергоблоків Южно-Української АЕС відповідає європейським вимогам безпеки.

За соціальний захист населення відповідають інші структури: це і профільне міністерство, місцевий департамент соціального захисту, виконавчі органи ради. ЮУАЕС покладені на неї функції виконує. А чи виконують свої функції з соціального захисту населення ті, хто повинен це робити?

«Сьогодні ми отримали відчутний урок, що АЕС перестала нас чути, перестала враховувати нашу точку зору», – сказала Наталя Черьомухіна у своїй заяві, наголосивши, що вона та її фракція голосували у значній мірі за відставку Пароконного, тому що він оголосив війну АЕС. Наталя Миколаївна звернулась до Володимира Лісніченка з пропозицією про співробітництво.

Поки що співробітництво влади Южноукраїнська з АЕС обмежувалось тим, що виконком своїми діями фактично вимагає АЕС й надалі завдавати збитки державі та перекладає свої функції із захисту соціально незахищених верств населення на атомне підприємство.

АЕС – донор міського бюджету

Южноукраїнськ – монопрофільне місто, і його життєдіяльність залежить від стабільної роботи АЕС, адже майже 80% нарахувань у бюджет міста йде від атомної станції – це податок з доходів фізичних осіб та плата за землю. Лише за 9 місяців цього року АЕС відрахувала 248 млн 138 тис грн. податків до бюджетів усіх рівнів. Зокрема, сума ПДФО до місцевого бюджету становила 121 млн 714 тис. грн. Більше 30 млн грн. податків за 9 місяців поточного року сплачено до обласного бюджету, майже 96 млн грн. – до державного.

Крім того, є низка податків, які до місцевого, обласного та державного бюджетів сплачує за ВП ЮУАЕС Компанія «Енергоатом». Зокрема, більше 35 млн грн. дорівнює за вказаний період плата за землю у бюджет Южноукраїнська, 88 тис. грн. – екологічний податок, 71 тис. грн. – податок на нерухоме майно.

Читать ещё:  Зеленский предложил допустить иностранные войска в Украину

Енергоатом сплачує 1% від суми виробленої продукції на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яка розподіляється згідно з Постановою Кабінету Міністрів України. Зокрема, за ці кошти за співфінансування з місцевим бюджетом торік та у поточному році було реконструйовано ТРП-4А та ТРП-1.

Наразі певні особи, лобіюючи свої інтереси, намагаються створити штучну конфронтацію між атомниками та іншим населенням міста. На деяких інтернет-ресурсах, у соцмережах розгорнуто кампанію проти атомників, яких звинувачують в усіх негараздах і поширюється відверто неправдива інформація. Населення переконують, що АЕС хоче повернути борги за тепло-, водопостачання та водовідведення за рахунок мешканців міста. Це відверта брехня! Наголошуємо, що ніякі борги у тарифи не закладено. Це суперечить законодавству України.

Позиція страуса

І знову про тарифи, які, на думку деяких депутатів, стали яблуком розбрату. Тарифи на комунальні послуги повинні бути економічно обґрунтованими. Відповідний виконком або повинен встановити такі тарифи, або передбачити у місцевому бюджеті кошти на покриття різниці між фактично встановленими і економічно обґрунтованими тарифами виробникам та постачальникам комунальних послуг. Іншого шляху нема.

Штучним стримуванням тарифів, небажанням вирішувати проблеми одразу, а не після того, як вони набудуть загрозливих масштабів, створюються умови для кризи, в якій може опинитися Южноукраїнськ.  КП ТВКГ яскравий тому приклад: комунальне підприємство опинилося на краю прірви. Це сьогодні, але свій шлях до кризи підприємство почало давно, у тому числі і завдяки тим, хто штучно стримував тариф.

Місцева влада повинна визначитися зі своєю тарифною політикою: або вона піднімає тариф та передбачає у міському бюджеті кошти на допомогу соціально незахищеним верствам населення, тим, хто дійсно не може сплачувати новий тариф, але не має права на отримання субсидій, або вона передбачає компенсатор на різницю в тарифі у міському бюджеті. Або не роблячи ні того, ні іншого, чесно скаже южноукраїнцям, що такі її дії ведуть до колапсу у місті, і влада не в змозі виконувати свої обов’язки перед мешканцями Южноукраїнська. Але поки місцева влада в особі деяких посадових осіб під керівництвом Людмили Дзюбенко обирає позицію страуса і фактично перекладає всю відповідальність на АЕС за своє недолуге управління містом.

Галина НАЗАРОВА

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *