Якщо вчитель знущається з вашої дитини в школі: поради батькам

Нещодавно у Маріуполі директорка школи публічно принизила школярку через рожевий колір волосся і наказала «сховатися подалі»… Що робити у такому випадку батькам?

Журналісти 24 каналу розпитали в Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, які дії вважаються жорстоким поводженням з дітьми у школах, що загрожує вчителям за насильство та як розговорити дитину, аби вона розповіла про цькування у школі.

Що вважають жорстоким поводженням?

Наказ Міністерства науки й освіти про вжиття додаткових заходів щодо запобігання жорстокого поводження з дітьми говорить, що жорстоке поводження – не що інакше, як приниження, биття, роздягання дітей перед іншими, покарання, а також нагадування при класному колективі про їх недоліки.

У конкретному випадку в Маріуполі приниженням школярки було нагадування при колективі про її так звані «недоліки», якщо говорити буквою закону. Себто, у даному випадку вчитель вважала, що пофарбоване волосся є недоліком дитини. Це відверте цькування,
– пояснює Уповноважений з прав дитини.

Найпоширенішими випадками насильства у школі є цькування дітей, звертання уваги на їх зовнішність і обговорення з учнями і вчителями цієї зовнішності. За словами Кулеби, від цього школярі страждають найбільше. Ці дії свідчать про некомпетентність вчителів.

«Учителі не розуміють, як їх вчинки відіб’ються на стані дітей. І добряче їх цим травмують. Бо часто й дорослі згадують випадки їх цькування у школі з болем. Це не забувається»

– стверджує Кулеба.

Хто з дітей стає жертвами насилля?

За словами Уповноваженого, практично кожна дитина може стати жертвою. Але особливо страждають діти, які не можуть захистити себе і відповісти на кривду. Більше того, вони допускають знущання і не говорять про них нікому, бо просто не перебувають в довірливих відносинах з батьками. Себто, не мають порадника, який міг би допомогти.

Читать ещё:  ВЫ НАШ ГЕРОЙ.

Страждають різні діти. Але найбільше потерпають ті, які не можуть дати відсіч кривднику,
– говорить Кулеба.

Як батькам «розговорити» дитину?

Найперше – треба звертати увагу на її поведінку. Якщо помічаєте, що вона чимось засмучена, постійно цікавтесь стосунками з друзями, ситуацією у школі і радьте, як діяти.

Але намагайтесь не обмежуватись порадами, а дослухайтесь до того, що говорить ваше чадо. Бо проблема в тому, що батьки не завжди готові вислухати власну дитину, але завжди готові радити… Це унеможливлює відносини, коли дитина може розповісти, що її насправді турбує.

Куди звертатись, якщо вчитель-насильник?

Однозначно, кривдника треба притягнутий до дисциплінарної або й навіть адміністративної відповідальності.

Звертатись треба до директора школи із заявою про проведення службового розслідування. А також до поліції із заявою про насильство щодо їх дітей. Якщо ж директор школи порушив права дитини, варто звернутись до Департаменту освіти й науки, який і координує всі заклади освіти. Також можна постукати в двері до голови районної адміністрації.

Окрім цього, батьки можуть звернутись до суду із клопотанням про захист честі й гідності своєї дитини.

У технічному випадку це складно, бо треба шукати адвоката, писати заяву… Але ваша дитина варта того, щоб навіть звернутись до суду, аби насильник зрозумів, що це йому не зійде з рук,
– наполягає Кулеба.

Чи вдалі ці звернення?

Так! Але проблема в тому, що сьогодні у більшості випадків насилля батьки не звертаються із заявами, а намагаються вирішити проблему словами, повідомляє Уповноважений з прав дитини.

«Це відбувається і тому, що сама система себе захищає. Часто чиновники мали б відреагувати і відповідним чином винести рішення, але вони не готові карати або підлеглих або людей в їх системі», – продовжує Кулеба.

Читать ещё:  Армія РФ у Херсонській області почала використовувати дрони проти мирних жителів, — Гуменюк

Проте, останнім часом скарг про насилля більшає, а випадки звільнень директорів із займаних посад частішають. Тому очільник радить не приховувати батькам факти знущання.

Що загрожує вчителям, окрім звільнення?

Звільнення – це ледь не крайня міра покарання. Найпоширеніші варіанти: догана і адміністративне покарання – штраф. Але можливе й ув’язнення! За тяжке фізичне насильство і особливу жорстокість, вчителям «світить» кримінальна стаття.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *