На ЮУАЕС триває черговий етап модернізації системи фіззахисту. Фото.

У ВП «Южно-Українська АЕС» з 4 по 8 липня в рамках проєкту «Модернізація периметра ЮУАЕС» проводились активні роботи. Фахівці німецьких компаній виконували монтаж та налагодження обладнання для контрольно-пропускних пунктів (КПП). Його поставка передбачена програмою українсько-німецького співробітництва у напрямку ядерного фізичного захисту за ініціативи G7 «Глобальне партнерство».

Реалізація проєкту технічного переоснащення системи фізичного захисту Южно-Української АЕС триває вже сім років, з 2014-го. Підставою для його впровадження стала ініціатива країн Великої сімки з розширення та поглиблення співробітництва в сфері підвищення рівня ядерної безпеки та захищеності АЕС України.

Протягом дії проєкту на ЮУАЕС поставлено обладнання німецького виробництва для систем контролю доступу, фізичних бар’єрів, засобів виявлення тощо. Крім того, за рахунок технічної допомоги для військових Національної гвардії України, які несуть службу з охорони та оборони ядерних об’єктів, на контрольно-пропускних пунктах встановлені сучасні броньовані захисні кабіни.

«Наразі роботи тривають на декількох об’єктах периметра, зокрема, на новому додатковому КПП, який призначений для проїзду спеціальних транспортних засобів на територію атомної електростанції, — розповів заступник генерального директора ВП ЮУАЕС з режиму Іван Жебет під час огляду будівельного майданчика членами делегації — керівниками проєкту GRS (Товариства з безпеки установок і реакторів, Німеччина), НАЕК «Енергоатом» та ВП ЮУАЕС. – Все обладнання, отримане в рамках нашого співробітництва німецьке, дуже якісне і сучасне. Модернізованих об’єктів вже чимало. На новому КПП, що споруджується, ми завчасно підготували майданчик: звели фундамент, підвели комунікації, а наразі спільно з фахівцями Німеччини проводимо монтаж та налагодження систем».

«Завдяки міжнародній допомозі і конкретно німецьким колегам у реалізації проєкту «Модернізація периметра», Южно-Українська атомна електростанція випереджає інші відокремлені підрозділи НАЕК «Енергоатом» у питаннях захисту периметра об’єкта, — зауважив начальник відділу фізичного захисту ядерних установок і матеріалів НАЕК «Енергоатом» Олександр Коробенко. – Приємно відзначити, що і Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен, яка побувала на ЮУАЕС в листопаді 2019 року, високо оцінила результати, яких вдалось досягти за цей час».

Під час наради, де були підбиті підсумки проміжного етапу українсько-німецького співробітництва керівник проєкту від GRS Бернд Фаубель подякував за співпрацю: «Не зважаючи на карантин, наша співпраця продовжувалась. Ми знали, у вас є можливість виконувати монтаж обладнання, яке було замовлено і поставлено до пандемії. Дякуємо за зв’язок, який ви постійно підтримували з нами. Зі свого боку ми намагаємось робити все можливе, аби реалізація проєкту відбувалась на повну. Для нас це не просто робота, завдання від Міністерства закордонних справ Німеччини, яке виділяє кошти і контролює фінансовий бік реалізації проєкту, а скорше партнерство, спрямоване на спільний результат».

Своє бачення щодо співпраці висловив т.в.о. генерального директора ВП ЮУАЕС Ігор Полович: «Я ознайомився з результатами реалізації проєкту і зі свого боку можу констатувати, що технічні рішення та якість поставленого обладнання мають досить високий рівень. Сподіваюсь, ми успішно завершимо черговий етап роботи і продовжимо нашу співпрацю, адже система фізичного захисту АЕС є невід’ємним елементом на всіх етапах її життєвого циклу».

Джерело

Читать ещё:  В Украине нашли янтарь-гигант: камень вошел в десятку крупнейших в мире

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *