НЕ ЗАІРЖАВІЛИ. ТЕПЕР БАЖАНО НЕ ПЕРЕГРІТИСЯ

Чисельні дощі та зливи начебто позаду, але замість них прийшла спека, що може нести загрозу здоров’ю людей. Як убезпечити себе від перегрівання?

Одяг у спекотні дні має бути легкий та вільний, з натуральних світлих тканин, голову потрібно накривати. Із собою бажано постійно мати питну воду. За надвисоких температур у період максимальної сонячної активності (з 11:00 до 17:00) без потреби краще не виходити на вулицю.

З кондиціонерами будьте обережними, не встановлюйте температуру нижче +23 градусів. Немає кондиціонера? Охолодити повітря можна за допомогою вентилятора та встановленої перед ним ємності з водою. Вода, випаровуючись, може охолодити приміщення на декілька градусів.

З раціону бажано виключити жирні, смажені та солодкі страви. Їжа має бути легка та корисна: фрукти, овочі, відварена або тушкована риба, курятина, холодні супи. Овочі та фрукти не забувайте мити.

Пити потрібно не менше 1,5-3 літри води в день для захисту організму від зневоднення. Виключить алкоголь (у тому числі й пиво), газовані напої, які не лише не втамовують спрагу, а й уповільнюють обмінні процеси в організмі. Не пийте дуже холодну воду, якщо не хочете захворіти на ангіну або ГРЗ.

Люди із серцево-судинними, онкологічними захворюваннями, хворобами органів дихання, іншими хронічними захворюваннями мають проконсультуватися з лікарями з питань попередження загострення стану здоров’я у спекотний період.

Особливої уваги потребують діти. Симптоми перегріву дитини – почервоніння шкіри, підвищена температура тіла, млявість, нудота, вередування без причин, часте дихання з задишкою, судоми, навіть втрата свідомості. За таких симптомів з дитини потрібно зняти одяг, надати дитині горизонтальне положення, протерти тіло вологою серветкою або змоченою тканиною та поїти кожні 5-10 хвилин. В разі втрати свідомості негайно викликайте швидку допомогу. Це стосується як дітей, так і дорослих.

Читать ещё:  62 страны, включая Украину, требуют расследовать происхождение коронавируса

Слід зазначити, що надання першої домедичної допомоги без відповідних знань може не допомогти, а нашкодити людині. Як розпізнати, це інсульт, перегрівання або внутрішній крововилив? Коли можна транспортувати людину будь-чим, а коли не можна її навіть перегортати? Тому якщо не знаєте, як допомогти, лише викличте швидку та чекайте на її прибуття. Хочете вміти надавати першу допомогу – навчайтесь на відповідних курсах.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *