Боржників будуть виселяти у тимчасове житло навіть з малими дітьми: якщо ВР підтримає законопроєкт

Новий закон про примусове виконання рішень може суттєво вплинути на життя багатьох українських боржників. Проєкт закону передбачає низку досить жорстких заходів, що мають сприяти захисту прав осіб, на користь яких виконуються рішення, а певною мірою і боржників. 

Про це пише інтернет-видання «Гард City».

Авторами законопроєкту виступили 13 народних депутатів. Законодавча процедура просувається досить швидко, в чому можна упевнитися, зайшовши на картку законопроєкту:

Новий закон розширює повноваження приватних виконавців, полегшує доступ до професії приватного виконавця та створює умови для збільшення їх загальної кількості, розширює повноважень помічника приватного виконавця.

Крім того, проєктом Закону встановлюються нові особливі порядки виконання, зокрема:

  • рішень про відібрання дитини;
  • рішень про повернення дитини в державу постійного проживання;
  • рішень про витребування майна, передача стягувачу майна;
  • рішень про витребування доказів;
  • рішень про забезпечення позову;
  • рішень про оплатне вилучення майна.

Проєкт передбачає врегулювання такого важливого питання, як порядок звернення стягнення на кошти та доходи боржників. Передбачено, що для зарахування заробітної плати, пенсії, стипендії, а також інших коштів, накладення арешту та/або звернення стягнення на які заборонено законом, боржник-фізична особа має право відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання в порядку, передбаченому законодавством.

Проєкт врегульовує питання звернення стягнення на нерухоме майно, в якому зареєстрована малолітня дитина. Так, передбачено, що якщо в описаному та арештованому виконавцем житловому будинку чи квартирі зареєстровано місце проживання малолітньої дитини, виконавець звертається до суду із поданням про вирішення питання про примусову реалізацію такого майна.

Одним з важливих моментів, який деталізований у документі, є примусове виселення: здійснюється на підставі рішення суду.

Так, пропонується внести наступни зміни до Житлового кодексу:

Виселення громадян у передбачених законом випадках буде підставою для надання цим громадянам жилих приміщень з фондів житла для тимчасового проживання. Відсутність жилих приміщень з фондів житла для тимчасового проживання або відмова у їх наданні не тягнутиме за собою припинення виселення громадянина з відповідного жилого приміщення.

Жилі приміщення з фондів житла для тимчасового проживання пропонують надавати громадянам, які втратили житло внаслідок звернення стягнення на жилі приміщення, що були придбані ними за рахунок кредиту (позики) банку чи іншої особи, повернення якого забезпечене іпотекою відповідного жилого приміщення або внаслідок примусової реалізації (передачі стягувачу) жилого приміщення.

Читать ещё:  Новый нардеп – старый сценарий: Горностай променял Ливика на Черноморова

Крім того, документ пропонує задекларувати норму про те, що після реєстрації новим власником права власності на жиле приміщення, всі мешканці зобов’язані на письмову вимогу нового власника добровільно звільнити житловий будинок чи житлове приміщення протягом одного місяця з дня отримання цієї вимоги, якщо сторонами не погоджено більший строк.

Картка закону доступна за посиланням.

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *