ЯК ПОВОДИТИСЯ У НАДЗВИЧАЙНІЙ СИТУАЦІЇ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Гриби – це дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

-вживання отруйних грибів;

-неправильне приготування умовно їстівних грибів;

-вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

-вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння:

Клінічна картина отруєння грибами характеризується швидким початком захворювання — від 20 хвилин до 2 годин від часу вживання з явищами дискомфорту в животі, а саме: -нудота, -блювота, -біль у животі, -посилене потовиділення, -зниження артеріального тиску, -судоми, -мимовільне сечовиділення, -проноси, -розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З ГРИБАМИ

1. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

2. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

3. Не збирайте гриби:

— якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;

— поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

— невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;

— з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;

— ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

— «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

Читать ещё:  ДО УВАГИ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ, ЗЕМЛЕКОРИСТУВАЧІВ ТА ЖИТЕЛІВ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ ЮЖНОУКРАЇНСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ!

4. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності.

5. Не куштуйте сирі гриби на смак.

6. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом — викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Як правильно вживати гриби

1. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

2. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

3. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

4. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

5. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

6. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

7. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Перша допомога при отруєнні грибами

1. Викличте «Швидку медичну допомогу».

2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

Читать ещё:  Луценко передал президенту заявление об отставке

3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

1. Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

2. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Будьте свідомими! Бережіть себе!

Джерело

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *